4G netwerk

Persbericht geplaatst door bosmanict op 06-03-2014
Waarschijnlijk heb je al wel het één en ander gehoord over het 4G netwerk? Maar wat is 4G nu eigenlijk precies? En is een 4G netwerk nu echt zoveel sneller dan een 3G netwerk?
4G staat voor 4e generatie en geeft de standaard aan die geldt voor de communicatiemogelijkheden op het gebied van mobiel internet. Momenteel zitten we in de overgang van de derde generatie naar de vierde generatie, dus van 3G naar 4G.

Is 4G zoveel sneller dan 3G?
Een 4G netwerk is behoorlijk wat sneller dan een 3G netwerk. Dat heeft vooral uit te staan met de uitgebreidheid van het netwerk. Met 3G zit je als het ware met zijn allen op één lijn waarbij je achter elkaar zit en netjes op jouw beurt voor het gebruik van mobiel internet moet wachten. Bij 4G wordt er gebruik gemaakt van meerdere lijnen, waarbij de drukte op de digitale snelweg dus een heel stuk minder wordt. Hierdoor heb je sneller toegang tot het mobiele internet en kun je sneller handelingen uitvoeren. De bandbreedte bij een 4G netwerk is zo groot dat je geen last hebt van het overige internetverkeer om je heen.
Hoe snel is 4G?
In theorie zou een 4G netwerk een snelheid van 125 megabyte per seconde moeten bieden. Het punt is echter dat nog nergens in Nederland een provider deze snelheid kan bieden. Vaak wordt er wel geadverteerd met dergelijke snelheden, dus je moet je er wel goed van bewust zijn dat deze verhalen niet 100% juist zijn. Dat een 4G netwerk een aanzienlijk stuk sneller zijn is echter wel waar, dus met 4G ben je wel verzekerd van een mobiele internetverbinding die vele malen sneller is dan 3G. In sommige gevallen wel tot ruim 200 keer zo snel.