Afvalbak met voetbalgeluiden moet zorgen voor minder straatafval

Persbericht geplaatst door Jaap23 op 30-07-2015
De afvalbak met voetbalgeluiden in Nijmegen
Voetballiefhebbers hebben sinds kort hun eigen afvalbak. Althans, het zouden de voetballiefhebbers zijn die het meest waarde hechten aan de nieuwe soort afvalbak die is geplaatst in Nijmegen. De afvalvak speelt namelijk gejuich of voetbalmuziek af wanneer iemand iets in de afvalbak deponeert. Hij is ontworpen in de hoop dat mensen door de aanmoediging dingen in de afvalbak gooien en niet langer op straat.

Vierdaagse feesten

Een bureau uit Nijmegen die gespecialiseerd is in gedragsverandering heeft de afvalbakken bedacht en laten ontwikkelen. De test is al achter de rug: de afvalbak is in gebruik genomen tijdens de Nijmeegse vierdaagse feesten. Een uniek jaarlijks event waarbij elk jaar weer meer afval op straat beland door de toenemende mensenmassa.

Beloning

Het bureau die de afvalbak heeft bedacht claimt dat volwassenen alleen getriggerd kunnen worden door een kleine uitdaging met een daaropvolgende beloning. Stickers werken uiteraard niet meer en daarom is een soort wedstrijdje bedacht. Voetvalsferen waren daar de perfecte match bij. Het bureau hoopt zo een maatschappij probleem minder te hebben in de samenleving.

Jack van Gelder

De afvalbak ziet er als volgt uit: het is een soort bak met daarin drie openingen. Wanneer de afval erin wordt gedeponeerd gaat er ergens een lichtje branden en wordt er geluid afgespeeld. Dat kan bijvoorbeeld Jack van Gelder zijn die ‘Dennis Bergkamp!’ roept, voetbalmuziek of gejuich. Het idee is natuurlijk ontstaan uit Holle Bolle Gijs die kinderen in de Efteling aanspoort om afval in de prullenbak te gooien.

Minder straatafval

De afvalbak is te vinden in de buurt van het station in Nijmegen. Er zijn plannen om te meten of de afvalbak ook daadwerkelijk werkt. Hiervoor stond er een normale afvalbak dus het kan goed bijgehouden worden of de hoeveelheid afval is toegenomen. Het bureau voor gedragsverandering hoopt op 30 tot 40 procent meet afval in afvalbakken in de plaats van de straat met de komst van de innovatieve afvalbakken.