Bejaarden zouden eigen gevangenis moeten krijgen

Persbericht geplaatst door Jaap23 op 07-12-2016
douche
Strafrechtadvocaat Wim Anker vindt dat ouderen in Nederland eigen gevangenissen zouden moeten krijgen. De reden hiervoor is de vergrijzing van de samenleving en het feit dat het aantal ouderen dat in de cel belandt daarom ook sterk stijgt. Dit is gebleken uit cijfers van het ministerie.

Vergrijzing

De reden dat er steeds meer ouderen vast komen te zitten is dat veel bejaarden boetes hebben gekregen die zij niet meer kunnen betalen. Hierdoor belanden ze veelal in de cel. Er zijn ook ouderen die juist zelf de criminaliteit opzoeken in de hoop hiervoor gepakt te worden. Zij zoeken de spanning op uit eenzaamheid met als doel het krijgen van aandacht en spanning in hun leven. Daarnaast hebben we te maken met de vergrijzing van de samenleving, waardoor er ook meer ouderen bijkomen. De bevolking vergrijst, dus de gevangenissen logischerwijs ook. Aan de faciliteiten wordt echter te weinig aandacht besteed. Deze zijn niet gemaakt voor oudere, minder mobiele mensen.

Veilig douchen

In ons land zitten op dit moment zo’n 1.300 ouderen vast in Nederlandse gevangenissen. Dit zijn er fors meer dan vier jaar geleden. Het cijfer is gestegen met maar liefst 10 procent van de hele populatie in vier jaar tijd. Nederlandse gevangenissen zijn echter niet gebouwd voor ouderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan rolstoelvriendelijke toiletten, armsteunen in de douches en gangen die zijn aangepast op rollators en rolstoelen. Verder gebeuren er veel ongelukken met ouderen in badkamers. Veilig douchen zou daarom de norm moeten zijn in gevangenissen met aangepaste badkamers. Nederlandse gevangenissen zijn hier nog niet op voorbereid in tegenstelling tot landen als Duitsland en Engeland. Deze landen zijn voorlopers en hier kunnen ouderen (en jongeren) met lichamelijke beperkingen dan ook prima gehuisvest worden. Zo hebben ze in Engeland zelfs een seniorenvleugel en in Duitsland een hele gevangenis, speciaal gemaakt voor ouderen.