BITO Systems richt Lidl’s grootste Nederlandse distributiecentrum op maat in met palletstellingen

Persbericht geplaatst door bito op 03-01-2012
BITO Systems richt Lidl’s grootste Nederlandse distributiecentrum op maat in met palletstellingen

Meer dan 5 kilometer palletstelling en zeer robuuste aanrij- en doorschuifbeveiliging, een huzarenstuk in logistieke coördinatie

Lidl’s grootste Nederlandse distributiecentrum in Weert werd door BITO Systems uitgerust met het volledige pakket aan palletstellingen en aanrijbeschermers. De logistieke coördinatie van de inrichting werd een absoluut huzarenstuk: het magazijn van Lidl dat in totaal 52.000 vierkante meter beslaat, werd door BITO volledig op maat uitgerust met 5 650 lopende meter beveiligde en duurzame palletstelling.

Lidl Nederland nam recentelijk in Weert zijn vijfde en tevens grootste Nederlandse verdeelcentrum in gebruik met een totaal magazijnopervlak van 52.000 vierkante meter. Vanuit dit distributiecentrum (dc) worden bestellingen verzameld, vrachtwagens geladen en wordt de bevoorrading van geheel Zuidoost-Nederland verzorgd. Een complex en boeiend logistiek proces van opslag, orderpicking en distributie dat dagelijks opnieuw begint en dat tijdig moet rond zijn, want Lidl hecht grote waarde aan vers.

Logistiek stuntwerk

Om het logistieke proces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen, nam Lidl BITO onder de arm voor de optimalisering van de magazijninrichting. BITO, één van de Europese marktleiders in de productie van orderverzamelsystemen en hoogwaardig opslagmateriaal, richtte in het verleden al verscheidene Europese magazijnen van Lidl (o.a. Spanje, Duitsland,…) in. Dit project was echter het eerste op Nederlandse bodem.

Projectingenieur Nadia Otto van BITO nam de werfcoördinatie van deze opdracht op zich en stuurde de productie aan. De uitrusting van het immens grote magazijn vereiste de productie van enorme hoeveelheden materieel. In totaal gaat het om 5 650 lopende meter palletstelling, goed voor de opslag van 28.000 pallets met een gewicht van 1 500 kilogram. “Als projectleider was het een hele klus om alles in goede banen te leiden en erop toe te zien dat er te allen tijde voldoende materiaal beschikbaar was om te kunnen blijven monteren. Onze fabriek in Duitsland moest kunnen volgen met de productie en moest het aangemaakte en op maat gemaakte materiaal uiteraard ook nog kunnen stockeren. Bovendien moest alles goed besproken en afgesproken worden met de monteurs en natuurlijk ook met de klant. Hiertoe werden in overleg gedetailleerde werkschema’s opgemaak”, duidt Nadia Otto.

Voor de monteurs was de bijkomende moeilijkheid dat er veel ijzer in de vloeren van het magazijn van Lidl zit, waardoor er met diamantboren moest worden geboord voor het vastzetten van de palletstellingen.

Veilige en duurzame palletstelling

Omwille van de hoge omslag en het intensief gebruik van het reachtruckmagazijn, stelde Lidl hoge eisen aan zowel de duurzaamheid als veiligheid van het dc in Weert. Lidl zag er dan ook nauwkeurig op toe of alle opgebouwde palletstellingen aan zijn specifieke en strenge standaarden op het vlak van duurzaamheid en veiligheid voldeed.

Bij een intensief gebruikt magazijn worden de operationele kosten immers sterk beïnvloed door aanrijdingen”, duidt Nadia Otto. Daartoe rustte BITO alle staanders uit met een uiterst robuuste aanrijbescherming en op elk niveau werd een op maat gemaakte doorschuifbeveiliging geïnstalleerd voor de pallets, zowel in enkele als dubbele stellingrijen. Nadia Otto: “De aanrijbeveiligingen voor de palletstellingen werden op de hoeken verankerd en in beton gegoten. Dankzij de voorziene doorschuifbeveiliging wordt er een minimum afstand gegarandeerd tussen twee pallets in een dubbele stellingrij. Om in een dubbele stellingrij een verschillende hoogte-indeling te kunnen maken, werden er bovendien ook halve doorschuifbeveiligingen voorzien. Verder koos BITO voor de hoogwaardige palletstelling met een verhoogde veiligheidsfactor: van 1,73 factor in plaats van 1,54.”

Om de veiligheid extra te verhogen, installeerde BITO eveneens roostervloeren, rugwandbescherming en rookschermen. “De roostervloeren op de palletstellingen dienen als doorvalbeveiliging. Daarmee wordt vermeden dat er iets van een pallet valt. De rugwanden die aan de palletstellingen werden bevestigd, fungeren als bescherming van leidingen, lampen en elektriciteit. De ‘smoke barriers’ of rookschermen tot slot die in de palletstellingen werden aangebracht zijn bedoeld om de rook en warmte die bij een brand vrijkomt, te concentreren zodat de sprinklers aangaan”, licht Nadia Otto toe.