Collectief reizen en flexibel werken gaan hand in hand

Persbericht geplaatst door WebCertain op 29-11-2012

Vanaf woensdag 10 oktober jongstleden, de Dag van de Duurzaamheid, hebben tien topbestuurders tien dagen hun auto thuisgelaten. Dit zogenaamde Low Car Diet is al meerdere malen succesvol toegepast in de Verenigde Staten.

De tien topbestuurders gingen tijdens deze tiendaagse met een deelauto of met het openbaar vervoer (inclusief OV-fiets) naar het werk, in plaats van met de eigen auto. Deze actie was georganiseerd door NS, Greenwheels, Regus en Urgenda, met het doel te laten zien dat de tijd rijp is voor een overstap naar nieuwe vormen van mobiliteit.

Naar het werk gaan met collectief en openbaar vervoer heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het beter voor het milieu, aangezien het gebruik van fossiele brandstoffen en zo CO2-uitstoot verlaagt. Daarnaast geeft het ruimte op de weg, in de stad en op bedrijventerreinen. Tot slot scheelt het kosten, niet alleen vanwege de brandstof (waarvan de prijs steeds hoger wordt) maar ook vaak parkeerkosten.

Deze manier van reizen sluit ook goed aan bij het flexibele werken dat steeds populairder wordt. Flexibele werkplekken op NS-stations en op andere plekken in grote steden kunnen gemakkelijk gebruikt worden door mensen die met het OV reizen. Daarnaast zijn er ook kantoren met flexibele werkplekken dichtbij snelwegen, waardoor ze gebruikt kunnen worden als ontmoetingsplek of einddoel van carpoolers. Kortom, er zijn volop mogelijkheden om collectief vervoer met flexibel werken te combineren.

Bedrijven zouden er goed aan doen om collectief reizen en flexibel werken te bevorderen. Naast de hierboven genoemde voordelen levert het een bedrijf ook meer productiviteit op doordat werknemers zich beter voelen en meer tijd overhebben om te werken, in plaats van te reizen (Regus, 2012). Als werknemers flexibelere werkomstandigheden hebben, verbetert de gezondheid en ligt de motivatie en loyaliteit op het werk hoger, aldus het onderzoek.

Bedrijven kunnen flexibel werken faciliteren door werknemers toegang te geven tot flexibele kantoorruimte op locaties langs hun reisroute. Dit hoeft geen grote kostenpost te zijn. Regus bijvoorbeeld biedt goedkope kantoorruimte aan in meerdere steden voor verschillende periodes, van enkele uren tot een aantal jaar. Hierbij betaalt een bedrijf alleen voor wat het nodig heeft. De grootte van de kantoorruimte, de inrichting, de huurperiode, receptie, etc. worden allemaal aangepast aan de wensen van de huurder. Met locaties door heel Nederland, waaronder flexibele bedrijfsruimte in Hoofddorp, is het hierdoor gemakkelijk om werknemers een werkplek aan te bieden elders dan op het hoofdkantoor. Zo kan een bedrijf dat bijvoorbeeld gevestigd is in Groningen, maar vaak werknemers naar Utrecht stuurt voor overleg met klanten, profiteren van de huur van kantoorruimte in Utrecht op een centrale ligging. Deze kantoorruimte ligt op een gemakkelijk bereikbare locatie, kan gehuurd worden gedurende een voor het bedrijf gewenste periode en met de voorzieningen die dat bedrijf op dat moment nodig heeft voor zijn doeleinden, zoals een ontvangstruimte, receptioniste, vergaderzaal, etc.

Kortom, doordat bedrijven niet afhankelijk hoeven te zijn van het eigen kantoorpand, kunnen problemen zoals lange werkreistijden en belasting op het milieu verminderd worden. Daarnaast motiveert het werknemers, die nu dichter bij huis of bij de klant aan de slag kunnen en met de juiste middelen. Of men nu voor een dagdeel of voor een onbepaalde tijd een pand wil huren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is een uitdaging voor bedrijven om met behulp van flexibel werken en collectief reizen niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk hun grenzen verleggen.

Contactgegevens:

Regus Amsterdam BV
Amsterdam Sloterdijk Teleport Towers
Kingsfordweg 151
1043 GR AMSTERDAM