De lesweken op een privé school

Persbericht geplaatst door stefanvdmeer op 17-06-2013

Hoe zit de lesweek op een privé school er uit? Duren de lesdagen extra lang? Zijn er ook verplichte lessen op zaterdag? En als leerling van een privé school hoef je zeker nooit huiswerk te maken? Een greep uit de beweringen over privé scholen. Een aantal beweringen kloppen, maar ook een aantal zeker niet. Wat is waar als het gaat om de privé school?

De lessen op een privé school beginnen over het algemeen om 09:00 uur. Er zijn ook privé scholen waar de eerste les om 08:30 uur begint. De dagen op een privé school zijn vaak lang. Soms tot 17:00 of nog later. Veel scholen in het particulier onderwijs zorgen er echter voor dat eerste en tweedejaars klassen minder lange dagen hebben. De duur van de lessen verschilt ook per particuliere school. Over het algemeen wordt er gekozen voor lessen van 45 minuten of van een uur. In tegenstelling tot openbare middelbare scholen hebben particuliere scholen over het algemeen zeer weinig tussenuren. De uren tussen de lessen door worden met studieblokken gevuld. Leerlingen kunnen aan school werken met begeleiding van de eigen docent of van een andere surveillant. De uren norm die de overheid heeft vastgesteld wordt door enkele privé scholen dan ook overschreden. De gedachte is dat door de stof vaak te herhalen de leerling er meer van opsteekt. Dit komt de resultaten ten goede.

Huiswerk

Leerlingen van een school in het particulier onderwijs maken lange dagen, waardoor ze thuis minder tijd hoeven te besteden aan zaken zoals huiswerk. De meeste leerlingen kunnen al hun schoolwerk tijdens de lessen en de eerder genoemde studieblokken afronden. In de periode voor de examens kan het echter wel voorkomen dat er ook thuis aan school gewerkt moet worden. Leerlingen van een privé school met vol vakkenpakket kunnen ook vaker met huiswerk te maken krijgen. Een enkele privé school kiest er voor om in de bovenbouw de leerlingen geregeld huiswerk mee te geven. Dit gebeurt om de leerlingen te leren om een planning te maken. Lessen op zaterdag zijn er op particuliere scholen zelden. Alleen bij hoge uitzondering. Tijdens de reguliere lesweken zijn leerlingen in het weekend gewoon vrij. Alleen als er bijvoorbeeld examens aankomen kan het voorkomen dat er ook op zaterdag extra lessen worden aangeboden. Dit is dan voornamelijk voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben, of zij die de stof nog een keer willen herhalen.

Voor de redactie:

Hoe zien de lesweken op een privé school eruit.