De Snijplank Revisited

Persbericht geplaatst door adolC op 14-07-2012
De Snijplank Revisited

De snijplank is er altijd geweest. Maar in de designer wereld is het een product wat zich continu verder ontwikkelt. Een snijplank is een uit hout, kunststofof (hard)glasvervaardigde onderlegger waarop ingrediëntenvoor het bereiden van een maaltijdworden gesneden. De glazen snijplanken, lenen zich niet echt als snijplank. De combinatie van glas en staal gaan eigenlijk niet samen, waardoor het mes sneller verslijt dan normaal. Argument voor het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrechtis, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne. Uiteraard dient de snijplank na gebruik te worden gereinigd.

Snijplanken kunnen rond of rechthoekig van vorm zijn, al naargelang hetgeen erop gesneden wordt. Sommige snijplanken hebben een vorm die uitloopt in een handvat met een gat erin. Door de snijplank op te pakken aan het handvat kunnen de gesneden ingrediënten direct in de pan worden gedeponeerd. Het gat kan tevens dienen als ophangoog: de snijplank kan, na te zijn afgewassen, te drogen worden gehangen zonder dat er stof of vuil valt op de oppervlakken waarop gesneden wordt.

In professionele keukens, zoals van een restaurant, worden gekleurde snijplanken van polyethyleenof HDPEgebruikt. De kleur duidt dan aan waar de plank voor gebruikt mag worden. Die kleuren staan vast in de HACCP-normen:

 • Rood voor rauw vlees
 • Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren
 • Groen voor groenten en fruit
 • Geel voor gevogelte
 • Bruin voor gebraden vlees en worst
 • Wit voor kaas en brood
 • De bedoeling van dit systeem is om kruisbesmettingen -verontreiniging te voorkomen.

  Houten snijplanken

  Sinds de invoering van het HACCP-certificaat (de hygiënecodevoor een professioneel productieproces) is het gebruik van houten snijplanken en hakblokken in de horeca en middenstand verboden. Hun poreuze oppervlak is minder goed bestand tegen kokend heet water, waardoor ze moeilijker te desinfecteren zijn en er gemakkelijk resten van desinfectantia in het hout kunnen trekken. Hierdoor zouden houten snijplanken bacterieel leven in ons voedsel meer in de hand werken dan hun kunststof broeders en zouden ze levensmiddelen kunnen besmetten met achtergebleven desinfectans. Voor thuisgebruik zijn houten snijplanken nog wel toegestaan, hoewel uit hygiënisch oogpunt ook daar beter overgestapt kan worden op kunststof snijplanken.

  Hout zou wel in meer of mindere mate een natuurlijke antibacteriële eigenschappen bezitten. Vooral hout met een erg dichte structuur, als bamboe en kamferlaurier, nemen niet snel geurtjes op.

  Hardheid

  Om te voorkomen dat de gebruikte messen snel bot worden moet een snijplank van een zachter materiaal gemaakt zijn dan het staal van het keukenmes. Glas is om deze reden ongeschikt. Hout, met name kopsbeukenhouten het veel gebruikte rubberboomhout, is een uitstekend materiaal waarop keukenmessen lang scherp blijven. De modernere kunststof snijplanken lenen zich echter ook perfect voor het snijden en zijn vaak gemakkelijker schoon te houden. De keuze voor een houten snijplank is dan ook vaak een esthetische keuze.