Dobbelen offline

Persbericht geplaatst door adolC op 27-02-2012

Natuurlijk wordt in het casino volop gedobbeld, zowel online als offline. Wie kent bijvoorbeeld het beroemde spel met de vijf dobbelstenen, 5 dice, niet? Dit spel is bij ons beter bekend als yahtzee. En wat dacht u van sevens? Het spel waarbij u moet proberen een totaal van 7 punten op tafel te dobbelen?

Voor de fervente pokeraars is er Chapeau. Dat is een pokerspel, maar dan met dobbelstenen in plaats van kaarten. Pokerdobbelstenen hebben, net als gewone dobbelstenen, zes vlakken. Op elk vlak staateen van de spelkaartafbeeldingen negen, tien, boer, vrouw, heer en aas. Voor dit spel heeft men 5 van dergelijke pokerdobbelstenen nodig, en verder nog een beker (de zogenaamde chapeau).

Doel van het spel is de medespelers zo veel mogelijk strafpunten geven en er zelf natuurlijk zo weinig mogelijk zien te krijgen. Er zijn verschillende combinaties bijeen te dobbelen, met de daarbij behorende waarden. De hoogste waarde wordt toegekend aan poker, oftewel five of a kind (dat zijn 5 dezelfde) daarna komt full house (trice,of tris, en paar) dan grote straat (5 opeenvolgende van 10 tot aas)dan kleine straat (5 opeenvolgende van 9 totheer) dan trice, of tris of three of a kind (3 dezelfde) dan dubbel paar (2 keer 2 dezelfde) dan paar (2 dezelfde) en tot slot cadeau, of singleton (1 dezelfde, dus niets). Als twee (of meer) spelers dezelfde combinatie hebben, wint degene met de hoogste waarde op de dobbelstenen (vrouwen winnen bijvoorbeeld van tienen) of degene die de hoogste waarde heeft op de dobbelstenen die niet meedoen aan de betreffende combinatie (carré van heren met een 9 is minder waard dan carré van heren met een 10).

De strafpunten kunnen op verschillende manieren worden verdeeld, afhankelijk van de gekozen spelvorm. Het spel kan zonder strafpunten beginnen, en spelers vallen af als ze een bepaald (van te voren vastgesteld)aantal strafpunten hebben. Of er is een pot met strafpunten (dat kunnen fiches, lucifers, munten enz. zijn). De strafpunten worden uitgedeeld tot de pot leeg is, vervolgens vult de pot zich weer met de strafpunten van degenen die winnen. Zo raken de spelers geleidelijk hun strafpunten kwijt en is de verliezer degene die aan het einde van het spel nog de meeste strafpunten in zijn of haar bezit heeft.