Doorrolstellingen van BITO bieden antwoord op snelle groei Febelco

Persbericht geplaatst door bito op 04-01-2012
Doorrolstellingen van BITO bieden antwoord op snelle groei Febelco

Uniforme en duurzame oplossing verhoogt opslagdensiteit en verbetert ergonomie bij Febelco

Om de distributie van medicijnen te optimaliseren en tegelijk een antwoord te bieden op de snelle groei, wilde farmaceutisch groothandelaar Febelco haar distributiecentra zo efficiënt mogelijk inrichten. Het bedrijf klopte hiervoor aan bij BITO Systems, die de verschillende distributiecentra van Febelco van doorrolstellingen en legbordstellingen voorzag voor jarenlang gebruik. De vernieuwde inrichting leverde een verbeterde ergonomie en meer opslagdensiteit.

Doorrolstelling: op zoek naar uniforme en duurzame oplossing

Febelco had al eerder voor een combinatie van geïntegreerde conveyors en doorrolstellingen gekozen in hun zonepicksysteem. Dirk Claessens, Diensthoofd Technische Dienst bij Febelco legt uit waarom: “In het verleden kochten wij onze stellingen via een integrator. Wegens uitbreidingsplannen moesten we het stellingontwerp herzien zodat we meer konden gaan detailleren. In de praktijk ondervonden wij namelijk tekortkomingen. Wij hadden nood aan een verbetering van de ergonomie en beoogden een grotere opslagdensiteit. Febelco zag dit niet als een eenmalig project. We zijn al jaren op zoek naar een uniform en duurzaam systeem, een nieuwe standaard voor al de nieuwe distributiecentra.”

Doorrolstellingen lopen op rolletjes

Febelco was zeer snel overtuigd van de kwaliteit van de producten en diensten van BITO. Gebaseerd op een lange ervaring als pionier van doorrolstellingen in Europa biedt BITO een concept dat in alle dimensies op maat kan worden geleverd. De productie van de onderdelen is volledig parameter gestuurd en het systeem biedt eindeloos veel combinaties. Bovendien kunnen de stellingen snel en op een veilige manier worden aangepast, zonder bijkomend gereedschap.

Intussen heeft BITO reeds vier vestigingen van Febelco ingericht met legbordstellingen en doorrolstellingen. In totaal gaat het om meer dan één kilometer aan doorrolstellingen, in rijen van 46 meter lang. Door een slim gebruik van de standaardmogelijkheden van het systeem, kon de opslagdensiteit sterk worden verhoogd. Er worden namelijk zowel cylindrische wieltjes als flenswieltjes gebruikt. Dirk Claessenslegt uit waarom: “Bij het binnenkomen worden de meeste geneesmiddelen na controle in kunststof bakjes gestoken. Een ander deel laten we in de kartonnen dozen. Na uitvoerige tests bleek dat de cylindrische wieltjes ideaal geschikt waren voor dozen. Door flenswieltjes toe te passen voor de kunststof bakken konden wij veel meer kanalen per doorrolniveau realiseren.”

Tot 60 procent meer ruimte

Door het gebruik van een systeem met een doorrolstelling, worden rijafstanden aanzienlijk geminimaliseerd. Febelco kon zo tot 60 procent meer ruimte winnen in het magazijn. “Bovendien zijn onze nieuwe magazijnen zodanig gebouwd, dat we de stellingen ook in de hoogte kunnen uitbreiden. Dit kan onze groei alvast niet in de weg staan”, zegt Dirk Claessens. Daarnaast liggen de artikelen gemakkelijker voor het grijpen wat zich voornamelijk vertaalt naar tijdwinst om de bestellingen klaar te maken.“Zowel de snelheid als de productiviteit zijn hierdoor aanzienlijk verbeterd. De duur tussen een bestelling en de uiteindelijke expeditie van medicijnen bij Febelco bedraagt tegenwoordig zo’n vijftien minuten. Dankzij het first in, first out-principe dat met deze doorrolstellingen systematisch gehanteerd wordt, wordt ook het toezicht op houdbaarheid eenvoudiger”, aldus Dirk Claessens.

Beste oplossing volgens Febelco- filosofie

Bij BITO vond Febelco een leverancier die perfect de noden begreep en die ook technisch kon invullen. Dirk Claessens:“BITO zoekt steeds mee naar de beste oplossingen binnen de filosofie van Febelco. Bovendien blijft BITO nadenken over hoe we het systeem in de toekomst nog verder kunnen optimaliseren. Zo hebben we de stellingen in ons distributiecentrum in Wijnegem nu uitgerust met een opstapje, die de ergonomie alleen maar ten goede komt.”

Volgens Febelco hebben de doorrolstellingen al enkele jaren hun dienst en degelijkheid bewezen. Dirk Claessens: “BITO wijkt niet af van dit basisconcept. De aanpassingen die gebeuren zijn doordacht en worden steeds uitvoerig getest. In de praktijk kunnen we hier alleen maar voordeel uit halen. Dankzij BITO is ons magazijn optimaal ingericht, voor jarenlang gebruik.”