Dorp verft dorpshuis Rietveld-blauw

Persbericht geplaatst door BodeMedia op 05-07-2012
Dorp verft dorpshuis Rietveld-blauw

NAGELE – De inwoners van plattedakendorp Nagele (Noordoostpolder) verven zaterdag 7 juli hun dorpshuis in één dag blauw. Rietveld-blauw welteverstaan. Een verwijzing naar de beroemde architect Gerrit Rietveld die het dorp ooit mede ontwierp. Zijn kleinzoon Egbert Rietveld zet de eerste verfstreek.

Het al jaren leegstaande Schokkererf wordt in de toekomst gesloopt. Maar omdat het verpauperde gebouw 'negatief uitstraalt op het dorp', willen de inwoners van Nagele het op een ludieke manier opknappen. Ook omdat de sloophamer waarschijnlijk nog wel even op zich laat wachten. Dorpsbelang Nagele heeft daarom besloten het gebouw met zoveel mogelijk Nagelezen onder handen te nemen.

De kleur Rietveld-blauw was snel gekozen, omdat de beroemde architect Gerrit Rietveld nauw betrokken is geweest bij het ontwerp van Nagele in de jaren vijftig. Het plattedakendorp -alle daken zijn er echt plat- is een van de weinige plekken waar de anno 1950 modernere architecten van De Acht en Opbouw op grote schaal hun ideeën konden verwezenlijken. Ook Rietveld ontwierp er een stel huizen, dat onlangs nog is opgeknapt.

Om die geschiedenis in ere te herstellen, de bijzondere architectuur onder de aandacht te brengen en het dorp meteen een betere uitstraling te geven, wordt het Schokkererf in die ene, Rietveld-blauwe kleur geschilderd. Kleinzoon Egbert Rietveld van de beroemde architecht trapt om 11.00 uur af met de eerste verfstreek. Daarna zullen de dorpsbewoners -jong en oud- de muren, deuren, ramen, dak en schoorsteen onder handen nemen.

Voor de redactie:

U bent als pers natuurlijk van harte welkom bij de verfklus zaterdag vanaf 11.00 uur. Wilt u meer weten, bel met Rutger Bergboer van Dorpsbelang Nagele op tel: 06 16600477.