Ebook biedt uitgeverijen groeikansen

Persbericht geplaatst door OSM op 24-05-2012
Ebook biedt uitgeverijen groeikansen
Uitgeverijen en ebooks omarmen elkaar nog niet in Nederland. Volgens recent onderzoek vinden uitgeverijen investeren in een digitale editie niet zinvol. De kosten zijn te hoog en sommige doelgroepen verlangen nog steeds een papieren versie. “Maar ook de technische ontwikkelingen gaan voor veel uitgeverijen te snel”, voegt Yordy Spoor van ebookproduction.com toe. “Uitgeverijen vinden het lastig om de laatste trends op het gebied van techniek en beveiliging toe te passen. Het gevolg is dat ze afzien van een digitale versie en hierdoor omzet mislopen.” Volgens Spoor een gemiste kans, uitgeverijen hoeven zelf niet te beschikken over alle technische kennis en applicaties om ebooks te produceren. Vanuit dit standpunt is www.ebookproduction.com recentelijk gelanceerd. De website biedt een online oplossing voor uitgeverijen, reclame bureaus en grafische bedrijven om ebooks te produceren. De Nederlandse ebookmarkt kan zo verder doorgroeien naar een volwassen markt. Het afgelopen jaar verdubbelde de Nederlandse ebookomzet tot 7,6 miljoen euro. Dat is 1,3 procent van de totale boekenmarkt.
Ebookmarkt groeit door in 1e kwartaal 2012
“De ebookmarkt in Nederland is internationaal gezien nog vrij bescheiden”, vervolgt Spoor. “Maar als je in landen als Amerika en Engeland kijkt dan zie je dat digitaal lezen al helemaal is ingeburgerd. Amazon verkoopt inmiddels al meer elektronische boeken dan echte boeken. Het is dan ook een kwestie van tijd dat ebooks in Nederland echt zal gaan doorbreken. De meeste recente cijfers over het 1e kwartaal van 2012 bevestigen dit beeld.” Gemeten over alle genres binnen de Nederlandse boekenmarkt komt 2,4 procent van de algemene boekenomzet in het eerste kwartaal van 2012 uit ebooks, zo meldt de Stichting Marktonderzoek Boeken (SMB). Ruim tachtig procent van de e-boekenomzet wordt behaald door de fictietitels. Non-fictietitels zijn samen goed voor 14% en 4% komt uit kinderboeken. “Ook de populairiteit van de ereader zorgt voor omzetgroei, tijdens de afgelopen Kerst was de ereader zelfs een ware rage. Uitgeverijen moeten nu snel handelen om te profiteren van deze trend, wij kunnen ze daar goed bij helpen.”
Voldoen aan validatie-eisen Apple
“Onze kracht ligt in onze jarenlange ervaring binnen de ebookmarkt in Nederland”, vertelt Spoor verder. “Met de oprichting van online uitgeverij Pumbo.nl weten wij exact wat er speelt in de branche. Zo is het technisch helemaal correct opleveren van een ebook voor uitgeverijen, reclamebureaus en grafische bedrijven vaak een lastige opgave. Het opleveren van een zogenaamd ePub bestand dat voldoet aan de strenge validatie-eisen van Apple vraagt om gerichte kennis en ervaring.” Sinds de lancering van www.ebookproduction.com groeit het aantal uitgeverijen, reclamebureaus en grafische bedrijven die gebruik maken van de website gestaag. Deze week is daarbij ook de Engelse versie beschikbaar voor bedrijven. “Wij zien dat een dergelijke oplossing nog maar sporadisch wordt aangeboden wordt op het internet. Voor de nabije toekomst zien wij dan ook een gunstig groeipotentieel. Onlangs hebben wij in opdracht van The Badge Company het programmaboek van het Eurosongfestival 2012 gemaakt. Dit jaar is het boek voor het eerst als ebook gepresenteerd en is inmiddels verkrijgbaar bij de iBookstore, Amazon en op de website Eurovison.tv. Ook gaan wij de eerdere jaargangen omzetten naar ebooks. De groei van het ebook in allerlei nieuwe vormen is niet meer tegen te houden. De Nederlandse consument is er klaar voor!”
Over ebookproduction.com
Met ebookproduction.com kunnen uitgeverijen, reclamebureaus en grafische bedrijven ebooks laten produceren. Het team van ebookproduction.com beschikt over zorgvuldig opgebouwde kennis en verzorgt de gehele handling. Opdrachtgevers kunnen op een efficiënte wijze snel hun assortiment uitbreiden ebooks.