"Een Dubbele Overwinning", een boek over het verwerken van psychosomatisch oorlogstrauma

Persbericht geplaatst door eendubbeleoverwinning op 21-01-2020
Duncan van der Velden met zijn boek "Een Dubbele Overwinning. Foto: Wendy Vossers - Skuld Photograph

Op 10 januari verscheen het boek "Een Dubbele Overwinning" van Duncan van der Velden, een veteraan die in de jaren '90 als beroepsmilitair in meerdere vredesmissies diende in het voormalig Joegoslavië. In "Een Dubbele Overwinning" neemt Duncan je mee in de spreekkamer van zijn psychotherapeut, in zijn behandeling, in zijn hoofd en zijn herinneringen. Niet alleen geeft hij een kijkje in de 'keuken' van de EMDR-therapie, maar hij biedt vooral een intieme en indrukwekkende blik door het venster van zijn ziel.

Inzicht in traumaverwerking
"Mijn verhaal is heel persoonlijk" zegt Duncan. "Het vertelt over een periode waarin ik op mijn allerkwetsbaarst ben. Het is voor mij dan ook behoorlijk eng om dit met de wereld te delen, want wie mijn boek leest leert mij echt heel goed kennen. Maar mijn verhaal vertelt ook wat het inhoudt om psychologische hulp te krijgen, en wat je daarmee kan bereiken. Er zijn heel veel mensen die een trauma hebben opgelopen en daar niets mee aankunnen, of zelfs niet in de gaten hebben dat ze zijn getraumatiseerd. Natuurlijk zullen veteranen veel herkennen in mijn verhaal. Maar ook mensen uit het dagelijks leven kunnen er iets mee. Iedereen loopt de kans om een traumatische ervaring mee te maken: een ongeval, een verlies, geweld, misbruik. Mensen zoals jij en ik. Met dit boek hoop ik de lezer een beetje inzicht te kunnen geven in psychische en lichamelijke signalen die op een trauma kunnen duiden, en de boodschap te geven dat daar effectieve hulp voor is - zelfs na vele jaren."

En vele jaren duurde het voor Duncan voordat hij de hulp kreeg die hij nodig had. Na zijn missies kon hij zijn ervaringen niet verwerken, en zonder dat hij het doorhad gleed hij langzaam fysiek en mentaal de afgrond in. Pas meer dan twintig jaar later vond hij eindelijk de juiste hulpverleners bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom, een TopGGZ-kliniek in Zeist welke zich specialiseert in behandeling van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Daar wisten ze hem fysiek én mentaal weer op de been te helpen.

Schokkende verslagen
"Een Dubbele Overwinning" bundelt de dagboekverslagen die Duncan tijdens zijn therapie schreef tot een samenhangend verhaal over zijn therapie en zijn herinneringen.
"Telkens als ik thuiskwam van therapie ging ik eerst aan mijn laptop zitten om alles op te schrijven wat er die dag was gebeurd, maar vooral hoe ik me daarbij voelde. Dat deed ik om het van me af te schrijven, want vaak was ik na afloop heel emotioneel. Maar ik schreef ze ook voor mijn vrouw, die meestal nog aan het werk was als ik thuiskwam. Als zij dan thuis kwam kon ze mijn verslag lezen en begrijpen hoe ik er op dat moment aan toe was."
In die verslagen kwamen schokkende dingen naar boven - dingen waar zelfs Duncan soms van schrok. Sommige van zijn ergste herinneringen waren zó diep weggestopt dat hij ze haast was vergeten. De EMDR, een therapievorm die veel wordt ingezet bij traumaverwerking en PTSS, hielp hem zijn herinneringen weer terug te krijgen en te plaatsen.

Steun voor anderen
Nu staat Duncan weer volop in het leven. Hij is weer deels aan het werk, na jarenlang volledig afgekeurd te zijn geweest. En hij heeft zijn boek uitgebracht.
"Een jaar na mijn therapie wilde ik iets over een bepaald onderwerp in mijn verslagen terug lezen. Het viel me op dat moment pas op dat mijn verslagen meer dan 200 pagina's bevatten. Toen bedacht ik me dat het wel mooi zou zijn als die netjes zouden worden gebundeld. Mijn eigen boek in mijn boekenkast, hoe gaaf is dat?"
Toch koos hij er voor om het niet alleen voor zichzelf te laten drukken, maar het ook uit te geven.
"Ja, ondanks het feit dat het zo persoonlijk is - of misschien wel juist daarom. Ik hoop mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ik heb gezeten, een beetje inspiratie te geven. Te laten zien dat ze niet de enige zijn, en dat goede hulp er echt is. En dat lukt niet met een droog verhaal. Als ik met mijn verhaal één iemand kan aanzetten om aan de bel te trekken en hulp te vragen, dan is het voor mij al een succes."

"Een Dubbele Overwinning" is verkrijgbaar op bestelling bij de boekhandel en via Duncan's eigen website https://eendubbeleoverwinning.dvdvelden.nl/.

deel deze pagina: