Een huis kopen, waar moet je op letten? Deel 1

Persbericht geplaatst door kvanduinen op 27-09-2013

Wanneer u een gebruiksvoorwerp koopt met een relatief hoge waarde dan laat u zich waarschijnlijk goed voorlichten. Ook wanneer u een investeert in uw pensioen dan laat u zich inlichten door een specialist met een fiscale achtergrond. Wanneer u op het punt staat om een huis te komen dan kan het verstandig zijn om de hulp van een professional in te roepen. Kiest u ervoor om dit zelf te doen? Wij helpen u graag op weg met een aantal punten die uw aandacht verdienen. In deel 1 van dit artikel leest u over de isolatie van de woning en het dakwerk, in deel 2 gaan we verder in op onder anderen het glas en de verwarmingsketel.

Isolatie van de woning

Laten we direct een belangrijk onderdeel van de woning benoemen; de isolatie. Een woning die niet goed geïsoleerd is laat de warmte eenvoudig ontsnappen waardoor u voor hoge energiekosten komt te staan. Het loont dus om de woning goed te checken. Hoe is het gesteld met de vloer- spouwmuur- of dakisolatie? Is hier bij de bouw (of in een later stadium) aandacht aan geschonken? Wanneer dit niet het geval is dan zullen de stookkosten aanzienlijk hoger zijn.

Het dakwerk

Een ander belangrijk onderdeel is het dak van de woning. Wanneer het dak in slechte staat verkeerd en dit vervangen dient te worden dan brengt dit hoge kosten met zich mee. Controleer daarom het timmerwerk van het dak. Is er sprake van aantasting door insecten? Kijk ook kritisch naar de vorm van de steunbalken. Wanneer deze een licht doorbuigen dan is dit een teken aan de wand. De balken zijn in dat geval niet solide genoeg om het gewicht van het dak te dragen. Het is aannemelijk dat ze dan op korte termijn vervangen dienen te worden. Het is eveneens handig om het dak van de buitenkant te inspecteren. Twijfelt u? Schakel dan de hulp in van een professional. Dit hoeft niet direct een makelaar te zijn, maar zou ook een timmerman, of een ervaren klusser kunnen zijn. Vaak kunnen zij een goede inschatting maken.

Elektriciteit

Voornamelijk bij oudere woningen dient u extra aandacht te besteden aan de bekabeling van de woning. Het is sowieso raadzaam om te achterhalen wat voor leeftijd de bekabeling heeft. In een oude woning is de kans groot dat u hierin dient te investeren. Vaak moet de gehele elektrische bedrading worden vervangen. Bij twijfel doet u er goed aan om te letten op het aantal stroomkringen, de automatische schakelaars in de meterkast en de stopcontacten. Een electricien kan het elektrische netwerk in de woning renoveren, daar staan echter wel de nodige kosten tegenover.