Een huis kopen, waar moet je op letten? Deel 2

Persbericht geplaatst door kvanduinen op 27-09-2013

In dit artikel geven wij tips waarop u moet letten indien u een huis gaat kopen. In het voorgaande artikel zijn wij dieper ingegaan op de isolatie van de woning, het dakwerk en de elektriciteit. Er zijn echter meer zaken die uw aandacht verdienen indien u van plan bent om eventueel een woning aan te schaffen. Waar dient u bijvoorbeeld op te letten wanneer u de verwarmingsketel nader analyseert? Waar let u op wanneer u kritisch kijkt naar het glas in de woning? Onderstaand geven wij u diverse tips. Doe er uw voordeel mee!

Vocht en schimmel

Indien de woning die u op het oog heeft beschikt over een kelder dan doet u er goed aan om nauwkeurig te kijken hoe vochtig deze is. Het komt geregeld voor dat opstijgend vocht uit de grond de oorzaak is van vochtschade in de kelder. Dit kan verstrekkende gevolgen hebbe. Wanneer de woning hier niet tegen beschermd is dan werkt de fundering als een spons. De fundering zuigt zich vol met water en het vocht trekt omhoog. Schimmelvorming is vaak snel te herkennen aan de bruine, witte of zwarte kringen die het achterlaat.

Het glaswerk

Bij oudere woning komt het geregeld voor dat bepaalde ruimten nog zijn voorzien van enkel glas. Naast het feit dat dit erg gehorig kan zijn, is het eveneens slecht voor uw portemonnee. Het is dus belangrijk om na te gaan wat voor soort glas er is aangebracht in de woning. U doet er goed aan hier naar te vragen. In het kort gezegd zijn er meerdere soorten glas, het standaard dubbel glas, HR (hoog rendement) glas, HR+ en HR++ glas. Het HR++ glas biedt de beste isolerende waarde. Daarnaast wordt geluid van buitenaf het beste geweerd. Indien het huidige glas niet goed geïsoleerd is, houd dan rekening met meerkosten voor het vervangen van het glas. Indien u meerdere jaren in de woning wilt blijven wonen is dit de overweging meer dan waard. U verdient uw investering binnen enkele jaren terug.

Verwarming

Wanneer de CV ketel meer dan 10 jaar oud is en het vermogen onvoldoende is om de woning te verwarmen dan zal u deze op redelijk korte termijn moeten vervangen. Het is sowieso handig om te vragen naar een onderhoudsboekje, zo kan u achterhalen of de ketel zijn beurtjes geregeld heeft gehad. Indien dit niet aanwezig is, vraag dan naar het bewijs van de laatste controle. Moderne CV- en HR ketels zijn veel zuiniger. Doordat u bespaart op stookkosten kan dit een goede investering zijn, afhankelijk van de staat van de huidige ketel.