Een pc kopen

Persbericht geplaatst door EvaDeHaan op 17-10-2012

De knoop is doorgehakt: u wilt een nieuwe computer kopen (Dell.nl). De oude voldoet niet meer, is te traag geworden en/of de harde schijf zit helemaal vol, en u wilt niets kwijtraken. De vraag is dan: wat voor een nieuwe pc moet u aanschaffen? Dat is een goede vraag, want u wilt niet te veel betalen (bijvoorbeeld voor zaken die u helemaal niet nodig heeft) maar u wilt aan de andere kant wel een pc die in uw behoeften voorziet.
In dit artikel noemen wij een aantal zaken op die voor u van belang zijn in uw beslissingsproces. Alles komt uiteindelijk neer op een centrale vraag: waar wilt u de pc voor gaan gebruiken?Wilt u de pc gaan gebruiken om met name mailtjes te lezen, af en toe wat op het internet te surfen en om eenvoudige tekstbewerkingen te doen? Of wilt u de pc gebruiken om zware grafische toepassingen te draaien, video’s te bewerken en veel dingen tegelijk te doen?
Als u veel met de computer gaat doen en intensief gebruik gaat maken van zwaardere programma's, dan dienen de specificaties van de computer absoluut in orde te zijn. Twee zwaarwegende factoren hierin zijn de snelheid van de processor (uitgedrukt in MHz) en de grootte van het interne geheugen (uitgedrukt in GB’s).

Daarnaast is de vraag: hoeveel beschikbare ruimte op de harde schijf heeft u nodig? Wilt u veel muziek en video’s op de harde schijf plaatsen, en tegelijkertijd ook veel programma’s installeren? Dan is de capaciteit van de harde schijf voor u van groot belang. Min of meer standaard tegenwoordig is een harde schijf van ongeveer 160 tot 200 gigabyte (GB). Hiermee komt u normaal gesproken een heel eind, maar als u bedenkt dat een normale film zo rond de 2 à 3 GB in beslag neemt kunt u zelf het rekensommetje maken.

Ook niet onbelangrijk is uw beschikbare budget. Er zijn al computers te vinden voor minder dan 300 euro, maar het is dan een beetje de vraag welke eisen u stelt aan zaken als snelheid, toepassingen en functionaliteiten. Hecht u naast hoge specificaties ook waarde aan een strak en elegant design, dan wordt de prijs van een nieuwe pc al snel een stuk hoger.

Wat nog een afweging kan zijn, is het besturingssysteem dat u graag wilt hebben. Wordt het Windows of toch een Apple product (een Mac)? Hele volksstammen zweren bij het gemak en de interface van de Applecomputers, maar deze zijn over het algemeen een stuk duurder dan de computers die op Windows draaien.

Tot slot wijzen wij u graag nog op de garantie en service van het computermerk en de leverancier, want hierin kunnen grote verschillen zitten. Een zogenaamde collect-and-return service kan voor u een uitkomst zijn als u niet over eigen vervoer beschikt, een goed bereikbare helpdesk is erg prettig als u kleinere problemen heeft met de pc (zonder dat hij echt kapot is). Laat u in ieder geval goed informeren en probeer zo goed mogelijk op een rijtje te krijgen wat u nu echt nodig heeft in een pc en welke service voor u het beste is.