Elektrisch rijden

Persbericht geplaatst door SanneVermeulen op 21-05-2015
Elektrisch rijden

Het rijden van een elektrische auto is erg in trek. Steeds meer auto aanbieders brengen dan ook meerdere elektrische modellen op de markt. Uit onderzoek is gebleken dat de afgelopen jaar het aantal elektrische auto rijders enorm is toegenomen. Eind 2013 reden ruim 50.000 auto’s op de weg. In april 2015 waren dat er al ruim 80.000. Een groei van bijna 30.000 in ruim een jaar tijd. Dat is enorm. Maar gezien het feit dat er binnen Nederland ruim 7,1 auto’s geregistreerd staan, is het bereik nog enorm. Maar hoe zit het met de oplaadpunten. Groeien deze ook mee? Om dat te bekijken, nemen we de Hoofdstad als voorbeeld.

Elektrisch parkeren in Amsterdam

Voor je een elektrische auto kun opladen, moet je beschikking hebben over een oplaad abonnement. Zo’n abonnement is verkrijgbaar bij verschillende aanbieders. Bij mogelijke aanbieders kun je denken aan Nuon, Essent en ANWB. De kosten per abonnement verschillen dan ook per aanbieder. Ook is het mogelijk je eigen oplaadpaal voor de deur te krijgen. Al gaat dit wel gepaard met een hoog kostenplaatje, al is het tot heden nog financieel aantrekkelijk door de uitkerende subsidies door de overheid.

Wanneer je zo’n abonnement bemachtigd hebt is het natuurlijk belangrijk of er voldoende capaciteiten zijn om je auto op te kunnen laden tijdens het parkeren. Amsterdam kent 1151 oplaadpunten (gemeten in januari 2015). Het aantal unieke gebruikers is ruim 3500 en het aantal oplaadsessies was bijna 20.000. Ook is elektrisch laden in een parkeergarage mogelijk in Amsterdam.

Momenteel heeft Amsterdam voldoende oplaadpunten voor het elektrisch laden van je auto. De verwachting gaat dat de gemeente het komend jaar tot 2.000 oplaadpunten plaats, waardoor er ongeveer elke 300 meter een oplaadpunt zal zijn. Kijk voor meer informatie over mogelijke parkeerplaatsen, waar het opladen van je auto tot de mogelijkheden behoort op https://www.q-park.nl/

Voor de redactie:

-