​Hoe om te gaan met kinderen tijdens een uitvaart regelen

Persbericht geplaatst door timvermeer op 14-11-2016
Het verlies van een dierbare is voor iedereen vaak moeilijk te verwerken. Het is voor kinderen echter nog lastiger om te begrijpen dat opa, oma of een andere dierbare er niet meer is. Het is voor het rouwproces goed om kinderen op een bepaalde manier te betrekken bij de uitvaart regelen.

De begraafkist decoreren tijdens een uitvaart regelen

Iets wat steeds vaker gebeurd, is het personaliseren van de begraafkist. Er worden dan bijvoorbeeld tekeningen of teksten op de kist gezet die helpen herinneringen aan het leven van de overledene. Dit is een goede gelegenheid om ook de kinderen te betrekken bij de uitvaart regelen.

De kinderen of kleinkinderen kunnen een mooie tekening op de begraafkist maken. Deze tekening heeft vaak te maken met iets waaraan het kind een goede herinnering heeft. Er kan bijvoorbeeld ook een korte tekst of gedicht op de kist worden geschilderd.

Tijdens dit soort momenten kun je vaak goed met kinderen praten en, soms lastige, vragen beantwoorden. Dit helpt vaak ook bij het eigen rouwproces. De kinderen betrekken bij de uitvaart regelen is dus niet alleen voor hen zelf van toegevoegde waarde.

Uitvaart thema kiezen

Steeds vaker wordt een uitvaart geregeld aan de hand van een bepaald uitvaart thema. Door een uitvaart thema te kiezen heb je altijd een goede leidraad. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is het kiezen van een uitvaart thema een goed idee.

Voorbeelden van uitvaartthema’s zijn de romantische, traditionele, moderne of casual uitvaart. Door een uitvaart thema te kiezen wordt je beperkt bij het kiezen van bloemen, vervoer en andere aankleding van de uitvaart. In dit geval is deze beperking juist positief omdat je een goede leidraad hebt.

Een uitvaart is natuurlijk nooit makkelijk, zeker niet voor kinderen. Toch kun je het verlies een plekje geven door met de kinderen te praten over de uitvaart.