Enorm levend kunstwerk in bloeiend tulpenveld Nagele

Persbericht geplaatst door BodeMedia op 27-04-2012

NAGELE - Kunstenaar Willem Hoogeveen heeft opnieuw een enorm levend kunstwerk gemaakt in een bloeiend tulpenveld bij Nagele. Door een deel van de tulpen op de akker te koppen, is er een rood-groene afbeelding ontstaan van de mens die zijn polder uit de Zuiderzee haalt en een vis die de gevolgen van de drooglegging gadeslaat. De afmetingen: 60 meter hoog en 100 meter breed.

Het kunstwerk is een onderdeel van het StEP Countus Tulpenfestival en vooral vanuit de lucht goed te zien. Piloot Willem Keur gaat vrijdag voor StEP de lucht in om vanuit het vliegtuig de vergankelijke creatie van Hoogeveen vast te leggen. Want over ongeveer een week zal agrariër Jeroen Schutte de tulpen moeten koppen en verdwijnt de afbeelding voorgoed.

Hoogeveen beeldde vorig jaar zes mensen af in een tulpenveld van Schutte van elk zo’n 25 bij 25 meter groot. Dit keer is het kunstwerk -met de naam De mens en zijn polder- een mens die zijn polder uit de Zuiderzee haalt.

Hoogeveen: ‘De mens haalde zeventig jaar geleden de Noordoostpolder uit de Zuiderzee. Dit jaar herdenken we de drooglegging in 1942. Een kunststuk bedacht door Lely, gemaakt door duizenden naamlozen en vervolgens opgebouwd door pioniers en de bewoners.’ De vis die de drooglegging in de afbeelding aanschouwt, staat symbool voor de vissersgemeenschap op het naastgelegen Urk.

Dagelijks zijn de inwoners van dit gebied volgens de kunstenaar nog bezig de polder vorm te geven en op te bouwen, maar ook met de strijd tegen het water. ‘Het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee, klopt met stormen en in tijden van hoog water aan de dijken en dagelijks moet er gepompt worden om het waterpeil in de polder niet te veel te laten stijgen, zodat we droge voeten houden. Een kunststuk van de mens, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot iets moois in staat was. Toen doken hier immers veel mensen onder.’

Het werk is wat Hoogeveen betreft een eerbetoon aan de dijkenbouwer, pionier ,boer, automonteur, leraar, verpleegkundige en iedereen die erbij betrokken was en is. ‘Voor alle mannen en vrouwen die tot nu toe van de polder iets moois maakten.’

Het kunstwerk ligt aan de Monnikenweg 8 bij Nagele, langs de fietsroute van het Tulpenfestival. Vlakken van de tekening zijn te zien vanaf de weg tot het tulpenveld wordt gekopt. Het ligt er in ieder geval nog tot na Koninginnedag.

Voor de redactie:

Meer weten? Neem contact op met Willem Hoogeveen via tel: 06 57267789. Foto is van Dick Vos Fotografie.