Galerie Dujardin (1905-1980) – kunst in de 20e eeuw in Roubaix

Persbericht geplaatst door lapiscinebe op 29-06-2011
Galerie Dujardin (1905-1980) – kunst in de 20e eeuw in Roubaix

De Galerie Dujardinwerd in 1905 gesticht door Eugène Dujardin en Jean Courier. Vandaag is het een onmisbare instelling van de kunst in Roubaix in de 20eeeuw. Als eerste kunstgalerie in Roubaix bevorderden ze de moderne en hedendaagse kunstenaars gedurende bijna 80 jaar. Dankzij de bloei en de welvarendheid van de textielindustrie van Roubaix konden ze bekende én onbekende jonge kunstenaars steunen, en en werkten ze nauw samen met belangrijke kunstverzamelaars zoals Jean Masurel, Philippe Leclercq, Albert en Anne Prouvost, vooral voor hun onderneming van Peignage Amédée.

De tentoonstelling presenteert de galerie doorheen de drie grote periodes van haar geschiedenis. Beleid door Eugène en Rose Dujardin van 1905 tot 1952, vervolgens door dochter Rosette Dujardin-Courier, organiseerde de galerie regelmatig monografische en gemeenschappelijke exposities, onder dewelke de “Groupe des 10” (Pierre-Eugène Montézin, Louis-Marie Désiré-Lucas, Marie Réol, Jules Adler, Joseph Bergès, Victor Charreton, Henry Grosjean, Louis Jourdan, Ernest Quost, Louis Willaume), een van de belangrijkste groepen van de jaren 20. De galerie en zijn bestuurders maakten zich in die jaren bekend door de opsporing van nieuwe talenten, een scherp inzicht in plastische kunsten, en een gewaagd beleid.

Vanaf 1952 volgt Josée Meyer-Courier zijn schoonmoeder op aan het hoofd van de galerie en steunt de « Groupe de Roubaix »(Eugène Dodeigne, Eugène Leroy, Arthur Van Hecke, Jean Roulland, Pierre Hennebelle, Michel Delporte, Paul Hemery, Pierre Leclercq, Robert Conte en Jacky Dodin). De expositie van de kunstverzamelaars of van de hedendaagse meesters van januari was een van de meest emblematische van deze periode en definitief modern. Het toonde kunstwerken van Braque, Buffet, Calder, De Staël, Klee, Lanskoy, Léger, Matisse, Miró, Picasso, enz.

Van 1970 tot 1980 (sluiting van de galerie in Roubaix, de galerie leeft nog 3 jaar door in Rijsel), concentreert Josée Courier zich eerder op hedendaagse kunstenaars, onder andere de “Groupe des jeunes”» (Alain Delsalle, Daniel Bovétès, Francis Montois, Jacqueline Fournier, Yves Decroix, Jean-Claude Catteau, Julien Lestrugeon, Jean-Marie Butaye, Witold Heretynski, Stéphane Lavolée)..

De expositie toont hoe belangrijk deze galerie was in de geschiedenis van de moderne en hedendaagse kunst van Roubaix, en brengt hulde aan Mevrouw Josée courier. Als veerman, baanbreker en getuige van wat er zich regionaal en nationaal afspeelde op artistiek vlak, heeft ze de galerie Dujardin begeleid in de zoektocht naar nieuwe plastische en esthetische grenzen.

Met de presentatie van de kunstenaars van al de periodes van de galerie, van regionale, nationale en internationale waarde (Buffet, Calder, Lanskoy, Leroy, Rouault, etc), stelt de expositie een betrouwbaar overzicht voor van deze culturele en artistieke instelling