Geautomatiseerde zonwering zorgt voor optimaal binnenklimaat

Persbericht geplaatst door VELUX Nederland B.V. op 31-05-2012
Geautomatiseerde zonwering zorgt voor optimaal binnenklimaat

De Meern, 31 mei 2012. Natuurlijk licht en frisse lucht spelen een belangrijke rol bij een gezond woonklimaat en een zuinig energieverbruik. Door op een juiste manier gebruik te maken van daglicht, natuurlijke ventilatie en zonwering kan in de zomer energie worden bespaard en tegelijk een comfortabel wooncomfort worden gecreëerd. Wanneer dit geautomatiseerd wordt, kan deze besparing nog verder oplopen. Daarom heeft de VELUX Groep een nieuw, op sensoren gebaseerd automatisch besturingssysteem ontwikkeld. Het VELUX ACTIVE climate control systeem automatiseert de werking van alle io-homecontrol® zonweringproducten in een gebouw aan de hand van de zonnestraling en de buitentemperatuur. Dit optimaliseert zowel het energieverbruik als het thermische comfort.

De VELUX Groep wil een bijdrage leveren aan de wereldwijde inspanning om het energieverbruik in gebouwen te verminderen en tegelijkertijd het thermische binnenklimaat en wooncomfort voor bewoners te verbeteren. Uit onderzoek van TNO blijkt dat automatisch geregelde buitenzonwering een energiebesparing van wel 7,5 procent kan opleveren, omdat de zonwering al naar beneden gaat voordat de binnentemperatuur te ver is gestegen. Dit zorgt tevens voor een prettiger binnenklimaat.

De VELUX ACTIVE climate control zorgt door een automatische besturing van io-homecontrol® rolluiken, buitenzonweringen en raamdecoratie het hele jaar door voor een optimaal energieverbruik en thermisch comfort. In tegenstelling tot andere producten in de markt die alleen werken in de winter, werkt het VELUX ACTIVE climate control systeem in zowel de winter als de zomer. Het systeem reduceert de energiebehoefte voor verwarmen in de winter en voor koeling in de warmere maanden. Daarnaast optimaliseert het systeem de energieprestaties in de lente en de herfst, wanneer grotere temperatuurverschillen vaker voorkomen.

Unieke gepatenteerde berekeningen
De automatische werking van het VELUX ACTIVE climate control systeem is gebaseerd op unieke gepatenteerde berekeningen die de positionering van rolluiken het hele jaar door optimaliseren. Voor gebruik kan op het systeem worden ingesteld op welke breedtegraad het gebouw zich bevindt en hoe deze gepositioneerd is ten opzichte van de zon. De berekeningen zijn gebaseerd op het gebruik van rolluiken, de gegevens van draadloze sensoren aan de buitenzijde van het gebouw, de buitentemperatuur en de gemeten zonnestraling op de dakramen.

Oriëntatie ten opzichte van de zon
Als we uitgaan van een gemiddelde woning zorgt het VELUX ACTIVE climate control systeem ervoor dat rolluiken die geïnstalleerd zijn op dakramen op het oosten in de zomer in open positie beginnen. Zij sluiten automatisch als de zon opkomt om te voorkomen dat de warmte zich binnenshuis opbouwt. ‘s Middags zal het systeem ervoor zorgen dat de op het oosten gerichte rolluiken weer omhoog gaan, terwijl de rolluiken op het westen sluiten om het huis te beschermen tegen de middagzon. Deze automatische manier van zonweren zorgt voor een stabiele en comfortabele binnentemperatuur. Tot wel 95% van de zonnestralen wordt erdoor geweerd en oververhitting wordt verminderd met meer dan 40%. De vraag naar energie voor koeling daalt met meer dan 50% en de gevoelstemperatuur op hete, zomerse dagen daalt met wel 6 graden*.

Winterseizoen
In de winter zorgt het VELUX ACTIVE climate control systeem ervoor dat alle rolluiken met zonsopgang omhoog gaan, om waar mogelijk de passieve zonnewarmte te gebruiken om het gebouw te verwarmen en de energievraag te beperken. ’s Avonds gaan de rolluiken weer naar beneden, wat zorgt voor extra isolatie. De warmte wordt hierdoor binnengehouden wat de temperatuur aan de binnenzijde van het glaselement met 2 graden verhoogt. ‘s Nachts wordt de isolatie van het dakraam door de automatische besturing met wel 15% verbeterd*.

Automatisch systeem met sensoren
Het standaard VELUX ACTIVE climate control systeem bestaat uit drie onderdelen; een wandbediening, een lichtsensor en een warmtesensor. Het combineert de voordelen van een volledig geautomatiseerd systeem met de mogelijkheid van handmatige bediening met behulp van de wand- of de afstandsbediening. Alle onderdelen zijn draadloos, zodat het systeem eenvoudig kan worden toegepast op een bestaand dakraam dat is voorzien van een elektrische zonwering (rolluik of buitenzonwering) of raamdecoratieproduct (rol- of plisségordijn) op netstroom of zonne-energie. Na een simpele configuratie is het systeem klaar voor gebruik. De wandbediening heeft een groot display waarop het ingestelde programma wordt getoond. Hierop kunnen eenvoudig persoonlijke instellingen worden ingevoerd, bijvoorbeeld als bewoners de rolluiken in het weekend langer gesloten willen houden omdat ze later op willen staan. Ook heeft de wandbediening een thermometer en klokfunctie die de actuele tijd en buitentemperatuur tonen.

Door gebruik te maken van meerdere sensoren kunnen de producten nog meer bijdragen aan de verbetering van de energieprestatie van een gebouw. Daarom kunnen naast het standaard VELUX ACTIVE climate control pakket extra sensoren worden aangeschaft om dakramen met verschillende oriëntaties op het dak per windrichting mee uit te rusten.

* Gevalideerd door CSTB in Frankrijk in twee onafhankelijke studies en de afdeling Daylight, Energy & Climate van de VELUX Groep.

-///-

Over de VELUX Groep
De VELUX Groep zorgt al 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Het VELUX productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten en projecten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. Met zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt aangetoond hoe gebouwen energieneutraal kunnen zijn met behoud van voldoende daglicht en een comfortabel binnenklimaat. Visionaire architectuur, maximale energie-efficiëntie en minimale CO2-uitstoot worden gecombineerd met maximale leefbaarheid én comfort voor gebruikers. De VELUX Groep heeft productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die bijna 10.000 werknemers heeft en onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.

Voor de redactie:

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

VELUX Nederland B.V.
Molensteijn 2 | 3454 PT De Meern

Claudia van Veenendaal | Manager PR
Tel: 030-6629679 | Mob: 06-27129935
claudia.vanveenendaal@velux.nl | www.velux.nl