Halewijnprijs trekt in bij Bibliorura

Persbericht geplaatst door HermezPR op 21-03-2016
Peter Drehmanns, winnaar van de Halewijntrofee 2015 - foto Tom van der Laan
De Roermondse Halewijnprijs heeft voor de komende jaren een warm nieuw huis gevonden in de Bibliotheek Bibliorura. Dat bevestigen Leon Heeskens van de Roermondse bibliotheek en Pon Kranen, voorzitster van de landelijke jury.

Cultuurwethouder Ferdinand Pleyte is blij met deze oplossing, waarmee een eind lijkt te zijn gekomen aan het geharrewar rondom deze voor de literatuur en voor de promotie van Roermond belangrijke prijs. Hij gaf wel aan dat de gemeenteraad uiteraard het laatste woord heeft.

Bibliorura en de jury willen van de uitreiking de volgende keer nog meer een spektakel maken, zodat de uitstraling groter is. Daarom willen ze de gemeente vragen om een extra bijdrage, ook voor de Reinaerttrofee, de Roermondse boekenprijs van BC Broekhin. Verder gaan ze op zoek naar sponsoren.

Dat bleek gistermiddag in de Roermondse bibliotheek na afloop van de uitreiking van de Halewijnprijs 2015 aan Peter Drehmanns. Deze prestigieuze prijs omvat duizend euro en een beeld van Dick van Wijk.

Auke Hulst ontving de Reinaerttrofee. In een speelse dialoog gaven juryleden Lindy Simons en Annette van Herten aan waarom ‘Slaap zacht, Johnny Idaho’ volgens de leerlingen van BC Broekhin het Beste Boek 2015 is geworden.

De schrijver kreeg daarop een kunstwerk van Robbie Seelen en Bjart Nijs uitgereikt, leerlingen van Broekhin-docente Beeldende Vakken Karin Soons.

Onverwacht was vervolgens de voordracht van Broekhin-talent Anne Giesen. Zij las een zelfgeschreven kort verhaal voor, waarmee ze dit jaar in de top tien eindigde van de profielwerkstukprijs het Rijksmuseum Junior Fellowship.

Pon Kranen presenteerde daarna de bevindingen van de Halewijnjury, die eerder al schrijvers als Tommy Wieringa, Arthur Japin en Esther Gerritsen een springplank bood.

In het veertien pagina’s tellende juryrapport wordt Peter Drehmanns geschetst als de schepper van een sadistisch universum met de werkelijkheid als grootste vijand.

Pon benadrukte dat de winnaar weliswaar uit Roermond afkomstig is, maar dat dit vanzelfsprekend geen rol heeft gespeeld bij de beoordeling door de landelijke jury. Peter Drehmanns kon er achteraf wel om lachen: “Als dat wel zo was geweest, was ik nu de antiheld van Roermond geweest.”

De schrijver, die alweer jaren in Utrecht woont, heeft met zijn overwinning 51 collega’s achter zich gelaten. In zijn dankwoord zei hij blij te zijn dat Roermond tot het inzicht was gekomen “dat niet alleen instellingen als het outlet center heilzaam zijn voor de volksgezondheid en dat literatuur daar ook een bijdrage aan levert”.