Handira/Marokkaanse bruidsdeken

Persbericht geplaatst door Arabian Night op 13-08-2012
Handira/Marokkaanse bruidsdeken

Deze keer wil ik graag de pracht handira's uit Marokko eens in de schijnwerpers zetten die ik in mei 2012 zelf uit Marokko heb gehaald.

Handira’s zijn mooie grote doeken/dekens die elke ruimte in je huis een geheel nieuwe look kunnen geven. Ze zijn volledig met de hand gemaakt in Khenifra in het Midden Atlas gebergte. Doorgaans hebben handira’s vele pailletjes en maken ze een mooi twinkelend en sprankelend geluid als je de handira beweegt.

Verhaal achter de handira: De handira werd gemaakt door vrouwelijke familieleden van de bruid bij een Marokkaanse-Berber bruiloft. Hij werd volledig met de hand gemaakt door deze vrouwen. De handira heeft een symbolische betekenis bij een bruiloft, geluk en bescherming tegen kwaad! Daarom wordt een handira ook wel Marokkaanse bruidsdeken genoemd.
Handira's hebben vaak vele pailletjes. Deze pailletjes maken een mooi twinkelend geluid bij beweging. Maar ook zijn er handira’s zonder pailletjes. Daarom wordt een handira ook wel Marokkaanse bruidsdeken genoemd.

De handira’s die ik in mijn webshop zijn in Khenifra gemaakt, een stad in het Midden Atlas gebergte zo’n 160 km van Fes vandaan.

Khénifra is een afleiding van een werkwoord uit de Berber taal khanfar dat aanvallen betekent. Het woord verwijst naar een historisch feit. Op een zeker moment werd de stad ingenomen. Om hun macht/overwicht aan te tonen maakten de bezetters van Khénifra een controlezone voor mensen van andere volksstammen. Ze voerden in de stad een douanesysteem in die de doorvoerhandelaars tol deed betalen. Volgens een andere anekdotische versie van het verhaal, komt de naam voort uit een verhaal van een forse man die voorbijgangers aanviel.

Handira's worden doorgaans gebruikt als tapijt, (sier)deken, traditionele bruiloftsdeken
beddesprei, vloerkleed, wandkleed, bankbedekker (grand foulard), picknickdeken of gewoon als sierstuk etc.

In het echt zijn ze nog veel mooier dan op de foto in mijn webshop, u mag altijd even langskomen om te kijken!

Zie de webshop www.arabiannight.nl voor prachtige sprookjesachtige handira’s.