Handje van Fatima en het boze oog

Persbericht geplaatst door Arabian Night op 28-09-2012

Het Handje van Fatima is een beschermend handvorming symbool dat met name in het Midden Oosten en Noord-Afrika wordt gebruikt. In Marokko wordt dit amulet khmisa genoemd. Het symbool kan overal aangetroffen worden, als sieraad, aan de muren in woningen, in auto’s, etc. Het hangertje verwijst naar de dochter van profeet Mohammed genaamd Fatima Zahra.

Het Handje van Fatima wordt ook wel hamsa door de Joden genoemd en betekent vertaald het getal 5. De betekenis van het symbool (een open hand) is een universeel

teken voor vrede omdat er niets in verborgen zit. De bedoelingen zijn rein. Ook is het een gebaar van bescherming en afweren. Sommigen geloven ook dat als je dit amulet draagt je het geluk in je hand kunt dragen.

Soms wordt het Handje van Fatima gecombineerd met een oog, deze biedt bescherming tegen het boze oog. Het boze oog is een blik van mensen waarvan geloofd wordt dat ze anderen letsel/schade kan toebrengen voor diegene die het treft en zelfs in staat is om iemand te doden die erdoor getroffen wordt. Het boze oog wordt veroorzaakt door jaloezie of afgunst. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en dieren zouden er gevoelig voor zijn. Geloof in het boze oog kwam al voor in het Oude Griekenland en Rome, maar wordt ook gevreesd bij hindoes, islamieten, boeddhisten en joden.

Het boze oog wordt in verschillende landen als souvenir aangeboden, dat wordt verondersteld het kwaad weg te kijken. De kleur van dit amulet is vaak blauw, omdat dit een zuiverende kleur is.

Een theorie wil dat het alleen werkzaam is wanneer de amulet niet zelf gekocht is, maar geschonken.

Zie voor Hand van Fatima artikelen en heel veel andere Marokkaanse artikelen webshop Arabian Night in Helmond.