Holocaust snijdt nog steeds diepe wonden

Persbericht geplaatst door OSM op 26-09-2013
Holocaust snijdt nog steeds diepe wonden
Roman ‘De Ontkenner’ van schrijfster Hannah Waterman geeft uniek beeld van tweede generatie Joodse oorlogsslachtoffers in Nederland.
Recent is het boek ‘De Ontkenner’ verschenen van de schrijfster Hannah Waterman. Het boek geeft een uniek beeld van het leed dat de tweede generatie Joodse oorlogsslachtoffers treft. Een vader die niets vertelt, een moeder die niets kan zeggen. Deze afwijzing leidt tot veel woede en frustratie bij kinderen van Joodse oorlogsslachtoffers. Vaak onzichtbaar voor ons, de maatschappij, maar soms escalerend. De ontkenning van de Holocaust geldt daarbij als meest extreme uiting. Waterman heeft zich jarenlang gemengd in onzichtbaar oorlogsleed. Eerst onbewust, niet veel later bewust. In haar roman ‘De Ontkenner’ legt ze zonder schroom dit immense verdriet bloot. Het boek geeft antwoorden op vragen die zich bij Waterman opstapelden. “Hoe kan het gebeuren, dat een vader, die zelf verschillende oorlogskampen heeft overleefd, het leven van zijn eigen zoon bijna letterlijk vernietigt? En hoe kan de zoon zijn vader beschuldigen van leugens omtrent de Holocaust. Het is zo onrechtvaardig, zo keihard, wat er zich binnen deze gezinnen afspeelt. Nu nog steeds…”.
Controversiële roman

In ‘De Ontkenner’ beschrijft Waterman het leven van Jay, zoon van een Joods oorlogsslachtoffer. Het zwijgen van zijn vader en moeder creëren het gevoel van afwijzing. Dit leidt tot veel woede en frustratie bij Jay welke zichtbaar worden als later ook zijn eigen dochter hem afwijst. Jay gaat op zoek naar een alibi voor zijn frustratie en vindt deze in de ontkenning van de holocaust. Het mysterieuze leven van zijn vader is gebaseerd op leugens. Alle theorieën lijken volgens hem te kloppen. Waterman heeft met haar boek ‘De Ontkenner’ een controversieel onderwerp verpakt in een roman. “Ik moest dit boek schrijven, ik werd met dit immense leed geconfronteerd binnen mijn eigen vriendenkring. Een vriend, die ik al jaren kende, werd uiteindelijk een Holocaustontkenner. Het gebeurde niet van het ene op het andere moment, maar stukje bij beetje. In het begin besefte ik het niet helemaal, maar na verloop van tijd werden de tekenen duidelijker. Het was niet alleen een bedroevende ontdekking, maar ook een zeer onaangename.”
Verkrijgbaarheid boek 'De Ontkenner'
Het boek is in elke reguliere boekhandel te bestellen (ISBN 9789081918817), op internet is het boek verkrijgbaar via:
Boekenbestellen.nl
Bol.com
- Vanaf oktober 2013