Honderden werken van Nederlandse kunstenaars ontdekt

Persbericht geplaatst door ArtStuff op 12-11-2012
Honderden werken van Nederlandse kunstenaars ontdekt

ROTTERDAM KRALINGEN - Meer dan 250 verdwenen schilderijen, zeefdrukken en tekeningen van bekende Nederlandse kunstenaars zijn teruggevonden.

De werken van onder meer Jan Cremer, Herman Brood en Hannes van Es lagen jarenlang in de kelder van een kasteel in Italië. Het gaat om de privé-collectie van Jan Willem Tuytel.

De kunstwerken werden nooit gemist omdat naast de eigenaar haast niemand van het bestaan wist. Ze vormden slechts een klein deel van de enorme collectie van de kunstkenner. Ter beveiliging had Tuytel een geheime toegang naar de verborgen kelder van het kasteel gemaakt. Het buitenverblijf van Tuytel wisselde pas jaren na zijn verscheiden van eigenaar. De nieuwe eigenaar, een Italiaan,ontdekte de toegang tot de collectie bij toeval. Hij bracht de werken naar een veilinghuis. Na weken onderhandelen was hij bereid afstand te doen. De waarde van de werken is niet bekend.

Tuytel overleed in mei 2001 op 54-jarige leeftijd. Hij was een groot liefhebber van controversiële kunst. De Nederlandse galerie Artstuff aan wie de collectie is overgedragen is ‘heel gelukkig’ met de vondst.

'Het gaat ons niet zozeer om de financiële waarde. We willen dat de kunst terecht komt bij mensen die ervan kunnen genieten,’ stelt eigenaresse Petra Portheine. De werken waren nooit voor verkoop bedoeld. Het gaat om kunst die Tuytel persoonlijk raakte.

De kunst wordt vanaf 22 november tentoongesteld in galerie Artstuff in Rotterdam Kralingen. Op dit moment ‘zijn we alles eerst goed aan het catalogiseren', meldt Portheine. Daarna worden ze verkocht. Maar alleen aan liefhebbers die kunnen motiveren waarom zij het werk waarderen. Juist omdat Tuytel ze zelf heeft geselecteerd is dit volgens kenners een zeer belangrijke vondst.

Artstuff.
Admiraliteitskade 17a
3063EC Rotterdam Kralingen
010 213 53 41
infoartstuff@gmail.com

Voor de redactie:

Artstuff.
Admiraliteitskade 17a
3063EC Rotterdam Kralingen
010 213 53 41
infoartstuff@gmail.com