Ingenieuze ketelhaarden veranderen vuur in warm water

Persbericht geplaatst door HenkHoekstra op 18-09-2012
Ingenieuze ketelhaarden veranderen vuur in warm water

Een ecologische topper van formaat: haarden en eigentijdse tegelkachels met een ketel voor warm water, ‘ketelhaarden’ genoemd.

Geen gewone verwarming installatie

Ze zien er op het eerste gezicht uit als een gewone kachel, maar dankzij een ingenieuze techniek gebruiken ze de warmte-energie van het houtvuur niet alleen om een ruimte te verwarmen, maar benutten ze het overschot aan warmte om er warm water mee aan te maken. Dit warme water wordt vervolgens verspreid via de centrale verwarming of gebruikt als sanitair warm water. Zo groeit de gezellige haard uit tot een krachtige warmte-energiecentrale voor je hele woning.

Ontlasten van de centrale verwarming

De ketelhaarden en eigentijdse tegelkachels combineren de unieke aantrekkingskracht van een houtvuur met de nuttige eigenschappen ervan. Ze geven aangename stralingswarmte af aan de ruimte, maar gebruiken ook de energie van de verbrandingsgassen om het water in een buffervat warm te houden. Zo zijn ze een prima oplossing om de cv ketel te ontlasten, om een bestaande oude tegelkachel te vervangen, en om warm water te garanderen als de zonneboiler het laat afweten.

Werking van ketelhaarden

Het idee achter de ketelhaarden is even vindingrijk als eenvoudig. Bij het stoken van hout in de verbrandingskamer ontbrandt de koolstof die in de houtvezels zit opgeslagen, waardoor warmte wordt geproduceerd. Een deel van de warmte-energie wordt opgeslagen in een warmtelichaam dat de warmte langzaam in de vorm van stralingswarmte afgeeft om een kamer te verwarmen. De warmte die overblijft wordt via een warmtewisselaar opgeslagen in een buffervat. Daarin komt ook de warmte die afkomstig is van eventuele zonnepanelen, een traditionele verwarmingsketel of een warmtepomp. De opgeslagen energie kan op een later moment worden benut voor ruimteverwarming of voor de verwarming van tapwater. De vernuftige BHZ-warmtecentrale - een systeem van pompen, kleppen, warmtewisselaars en sensoren - zorgt ervoor dat een hernieuwbare energiebron altijd de voorkeur heeft. De warmteverdeling is bij een aantal modellen variabel en kan individueel geregeld worden.

Ketelhaarden sparen energie en bijgevolg ook kosten, en maken bovendien een ecologische, zinvolle en zekere warmtevoorziening mogelijk, onafhankelijk van fossiele brandstoffen.