Jacht op pop-up locaties in Amsterdam geopend

Persbericht geplaatst door ChasingSpaces op 30-09-2015
Pop-up store Island Remedy in de 9 Straatjes. Chasing Spaces voorspelt een ware ‘pop-up revolutie’.
Leegstaande winkel- en bedrijfspanden in de binnenstad zijn dé grote trekpleister voor grote retailers en startende ondernemers. Niet om voor tien jaar neer te strijken, maar als zogenaamde pop-up, met als doel om op een speelse manier consumenten kennis te laten maken met hun product. Chasing Spaces, de online bemiddelaar tussen huurders en verhuurders van tijdelijke winkelruimte, zag in de afgelopen drie maanden het aantal aanmeldingen iedere maand verdubbelen. Hiermee lijkt een eind te komen aan langdurige vastgoedcontracten én is er steeds minder sprake van leegstand als vervuiling van het straatbeeld.

Nederland staat volgens de eigenaren van Chasing Spaces nog maar aan het begin van de "pop-up revolutie". Steden als Londen, Berlijn en Parijs draaien al veel langer mee in de pop-up scene, en staan bekend om hun innovatieve oplossingen zoals fulltime pop-up locaties op verschillende metro stations in Londen of de 3300 m2 pop-up shopping mall in Berlijn. In Nederland zijn het vooralsnog vaak kleine initiatieven om leegstaande winkelpanden te vullen of eenmalige productlanceringen van A-merkfabrikanten, veelal gericht op A-locaties in Amsterdam. Meest recente voorbeeld hiervan is het tijdelijke boterhammenrestaurant van De Ruijter in de Negen Straatjes of de Magnum Pleasure Store op de Leidsestraat. De samenwerking met Magna Plaza om de tijdelijk leegstaande winkelruimtes te voorzien van originele winkelconcepten en de locaties op het Centraal Station welke via Chasing Spaces te boeken zijn, zullen de revolutie alleen maar ten goede komen.

Serious business
Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft de pop-up trend dus helemaal geen tijdelijk karakter. Vooral jongere ondernemers en start-up's kiezen steeds minder vaak voor een huurcontract van 5 tot 10 jaar, omdat het voor hen niet wenselijk is om lange tijd aan één locatie gebonden te zijn. Hilde Boorsma, een van de oprichters van Chasing Spaces, licht toe: "Pop-ups zijn gewoon serious business, en voor grote A-merken een serieus onderdeel van hun marketingmix. Door op een high traffic locatie een fysieke winkel te openen kun je niet alleen veel en nieuwe consumenten bereiken ook kun je hier, anders dan de meeste traditionele marketing kanalen, sales direct koppelen aan je marketing activiteit. Bij deze zogenaamde Big Brands ligt de focus op het bouwen van een imago en vergroten van de merkbekendheid. Dus waar de traditionele vastgoedsector leegstand als een probleem ziet, benaderen wij deze locaties vanuit de mogelijkheden voor tijdelijke, commerciële invullingen.”

Pop-up's are here to stay
Naast dure A-locaties is er steeds meer vraag naar kleinere ruimtes in de stadsdelen rondom het centrum. Ruben Vrinzen, de andere oprichter van Chasing Spaces, benadrukt: ”Voor startende en kleine merken is het vaak niet mogelijk om voor lange termijn een winkel te huren. Een shop-in-shop of een leegstaand winkelpand dat door ondernemers tijdelijk gebruikt kan worden, biedt de mogelijkheid om de klant persoonlijk te kunnen ontmoeten en producten fysiek te tonen. Die unieke handgemaakte sneakers willen mensen toch eerst een keer in hun handen hebben gehad. Zo creëer je op speelse wijze merkbekendheid én leg je direct een basis voor een vaste klantenkring, zonder dat je de last op je schouders voelt van een langdurig huurcontract."

Chasing Spaces laat net als bij AirBnB op een online platform vraag en aanbod samenkomen. Het overtuigen van pandeigenaren om hun leegstaande locatie online aan te bieden, had in de begindagen van Chasing Spaces nog wat voeten in de aarde, maar inmiddels staan er meer dan 50 panden in de digitale etalage. “Aanbieders zien in dat wij uitsluitend met commerciële partijen werken, die een gedegen plan en vaak al ruime ervaring hebben. Doordat wij de bemiddeling al vanaf een maand leegstand op kunnen pakken, hebben ze er bovendien nauwelijks omkijken naar, en plukken ze slechts de financiële vruchten", aldus Vrinzen. "De mogelijkheden zijn bovendien legio. Ook kleine merken zoeken nieuwe verkooppunten, wisselend van een tafel, rek tot een shop-in-shop formule."

Overwaaien naar andere steden
De eerste aanvragen buiten de ring van Amsterdam hebben zich inmiddels ook al aangediend. Chasing Spaces verwacht dan ook dat de animo voor Amsterdam zich in aanloop naar 2016 snel zal uitbreiden naar andere grote steden, waaronder Rotterdam en Utrecht. Boorsma: "Amsterdam is natuurlijk niet de enige stad waar je prima tijdelijk in contact kunt komen met je doelgroep. Vooral Utrecht lijkt steeds meer in trek. Niet voor niets maken de eerste succesvolle retailconcepten uit de hoofdstad sinds dit jaar ook de oversteek naar deze stad."

Pop-up eigenschappen per categorie

Big Brand
Locatie: A1/A1, Kalverstraat; 9 Straatjes
Oppervlakte: 50-250m2
Huurperiode: 1 dag - 1 week
Huur per maand: €10.000,- - €30.000,-

Small Brand
Locatie: B1/B2, Haarlemmerstraat; Utrechtsestraat; Gerard Doustraat
Oppervlakte: 30-70m2
Huurperiode: 1 maand - 6 maanden
Huur per maand: €500,- - € 3500,-

Webshop
Locatie: B1/B2, Haarlemmerstraat; Utrechtsestraat; Gerard Doustraat
Oppervlakte: 30-70m2
Huurperiode: 1 maand - 3 maanden
Huur per maand: €500,- - € 3500,-

Horeca
Locatie: B1/B2, Binnen de ring van Amsterdam
Oppervlakte: 80-250m2
Huurperiode: 1 maand - 6 maanden
Huur per maand: €1000,- - €5.000,-


-EINDE PERSBERICHT-

Noot voor redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Chasing Spaces
Hilde Boorsma
T. (06) 1948 0967
E-mail: hello@chasing-spaces.com
www.chasing-spaces.com

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws van Chasing Spaces? Abonneer u dan nu op onze nieuwsbrief en volg ons ook op twitter, linkedin en facebook.

Over Chasing Spaces
Chasing Spaces is een online platform dat bemiddelt tussen huurders en verhuurders van tijdelijke winkelruimte. Hiermee spelen zij in op de toenemende vraag naar huurcontracten voor de korte termijn en de groeiende leegstand in winkelgebieden in Nederland. Chasing Spaces benadert de vastgoedmarkt expliciet vanuit de vraag van de huurders waarbij vernieuwing, flexibiliteit en snelheid een belangrijke rol spelen.

Chasing Spaces is in de zomer van 2015 opgericht door Ruben Vrinzen (33) en Hilde Boorsma (31). Zij kennen elkaar vanuit Maastricht waar zij beiden Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit studeerden.
deel deze pagina: