Kasteel Aerwinkel in Weense sferen met Eva Szalai & Alexandra Mashina

Persbericht geplaatst door HermezPR op 08-10-2016
 ?va Szalai & Alexandra Mashina komen naar Kasteel Aerwinkel in Posterholt, Limburg voor een concert

Posterholt – Kasteel Aerwinkel in Posterholt is 6 november in Weense sferen. Pianiste Éva Szalai & violiste Alexandra Mashina, bekend als het Dutch Duo, spelen die dag vanaf 14.00 uur een programma waarbij alle muziek een (in)directe band heeft met de Oostenrijkse muziekstad.

Van de duivelse trillers van Tartini, tot muziek van de onsterfelijke Mozart (Sonate in e), de romantische Beethoven (Romances) en de ‘onbegrijpelijke’ Webern (Vier Stücke) tot de geliefde Kreisler.
Beide dames, oorspronkelijk respectievelijk uit Hongarije en Rusland, staan garant voor een adembenemend concert van hoog niveau.

Alexandra Mashina is vanaf september 2014 tweede violist bij het Residentie Orkest. Ook heeft zij een vaste positie bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Zij speelde de afgelopen jaren bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Radio Kamerfilharmonie en het Nederlands Symfonieorkest. Alexandra treedt daarnaast op in diverse gezelschappen en formaties, onder meer voor kamermuziek.

Haar eerste vioollessen kreeg zij van de beste pedagogen uit Moskou, Rostov en Freiburg(D). Zij studeerde aan prestigieuze instituten voor jonge musici waaronder het Muzieklyceum en het College voor de Kunsten in Rostov a/d Don. Aan beide instituten behaalde ze cum laude haar diploma.

Vervolgens behaalde ze haar master viool in 2008 bij Johannes Leertouwer aan het conservatorium van Amsterdam. De daaraan voorafgaande opleiding aan het Rotterdams Conservatorium bij Natasha Morozova sloot ze af met een tien.

Alexandra Mashina studeerde orgel en concertmeesterschap bij Tjeerd Top (Koninklijk Concertgebouworkest) en volgde masterclasses bij onder anderen Wolfgang Marschner, Ilia Grubert, Leonidas Kavakos, Manfred Honeck, G. Schulz, Igor Gruppman en Jean-Bernard Pommier.

Ze won prijzen op het Regionaal concours van Rostov (eerste prijs), het eerste Gnesin Concours in Moskou, het Peter de Grote Festival in Groningen en behoorde tot de finalisten bij het Heleen Dowling Vioolconcours in Utrecht en de Nationale selectie Euroconcours Viool in ’s-Hertogenbosch.

Éva Szalai heeft met succes opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Hongarije, Israël, Italië, Oostenrijk, Spanje, en de VS. Onder meer met het Szeged Symphony Orchestra en het Collegium Mediterranée in Frankrijk. Ze geeft in Nederland pianoles.

De Hongaarse begon haar pianostudie op zevenjarige leeftijd. Dankzij haar technische kwaliteiten en grote muzikale gevoeligheid trad ze in 2001, ze was toen veertien, toe tot de befaamde Kodály School in Kecskemét, Hongarije.

In 2005 vervolgde ze haar studie aan de Franz Liszt Academy of Music in Boedapest, waar ze les kreeg van György Nádor, Balázs Szokolay en Márta Gulyás. In 2011 studeerde ze daar met de hoogste onderscheiding af als master.

Tussen 2008 en 2010 was ze in de leer bij de Russische pianist en professor Dmitri Bashkirov aan de Koningin Sofia Hogeschool voor Muziek in Madrid. Van 2011 tot 2013 studeerde ze bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Daarnaast nam ze deel aan masterclasses van Joaquín Achúcarro, Pavel Gililov, Bernd Götzke, Jenö Jandó, Pietro de Maria, Claudio Martinez Mehner, Luís Fernando Pérez, Menahem Pressler, Anne Queffélec, Ferenc Rados, Imre Rohmann, Jeffrey Swann en Mikhail Voskresensky.

Éva Szalai won in 2004, ze was toen zeventien, de Grand Prize tijdens de National Chamber Music Competition. Het jaar erop sleepte ze de Grand Prize in de wacht tijdens de National Piano Competition in Hongarije.

In 2008 behaalde ze de eerste prijs en de Special Prize voor de meest poëtische interpretatie tijdens de 6e Adilia Alieve Competition in Frankrijk. In 2010 won ze de Grand Prize tijdens de 3e International 'Alain Marinaro' Piano Competition, ook in Frankrijk.

Kaarten bestellen

Kaarten voor het concert van Éva Szalai & Alexandra Mashina, 6 november om 14.00 uur, kosten 16 euro voor volwassenen en 8 euro voor jongeren tot en met 16 jaar. Bestellen is mogelijk via www.cultureelaerwinkel.nl. Komt u er even niet uit, bel dan op werkdagen tussen 18.00 en 21.00 uur naar 06-21-92-47-02. U kunt ook aan de deur uw kaarten kopen.

Cultureel Aerwinkel

De organiserende Stichting Cultureel Aerwinkel biedt elk seizoen een gevarieerd muzikaal programma voor bezoekers uit Midden-Limburg. De stichting bestaat uit vrijwilligers die hun passie voor muziek graag met anderen delen. Alle concerten vinden plaats op Kasteel Aerwinkel, Aerwinkelsallee 1, 6061 GT, Posterholt. (hermez.nl)