Kinderen die niet lezen in zomervakantie zakken in niveau

Persbericht geplaatst door Jaap23 op 07-08-2015
Kinderen moeten ook in de zomervakantie blijven oefenen met lezen
Voor kinderen die beginnen met leren lezen is het ontzettend belangrijk dat ze door blijven oefenen door te lezen in de zomervakantie. Neem wanneer je op vakantie gaat dus ook voldoende leesvoer mee voor de kinderen zoals boeken en tijdschriften kinderen. Kinderen die niet doorlezen in de vakantie kunnen terugvallen in hun niveau. Zo waarschuwt de stichting bibliotheken Tubbergen.

AVI’s terugzakken

Kinderen die niet oefenen met lezen kunnen na de zomervakantie tot wel 2 AVI niveaus terug zijn gezakt. Lezen levert dan na de vakantie meer stress op voor de kinderen en kan er zelfs tot leiden dat ze geen plezier meer ervaren tijdens het lezen. Om dit te voorkomen moeten kinderen dus zoveel mogelijk blijven oefenen. Tijdschriften voor kinderen zijn uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie en ook kinderboekjes nemen vaak niet al te veel plek in beslag in de koffer.

Ouders moeten voortouw nemen

Voor kinderen die net beginnen met begrijpend lezen is oefenen van groot belang. Het gaat voornamelijk om kinderen uit groep 3 of groep 4. Deze kinderen hechten vaak veel waarde aan de activiteiten die de ouders organiseren. Het is dus ook voor belang van de ouders dat zij hun kinderen zoveel mogelijk aan het lezen krijgen. Dat kan worden bereikt door als ouder zelf ook veel te lezen. Zo zien kinderen dat lezen een normale bezigheid is en dat het gaat om plezier en ontspanning.

Belang van ouders

Ouders hebben zelf ook baat bij het lezen van veel boeken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat lezen empathie kan verhogen waardoor het sociale leven van de lezer een boost kan krijgen. Daarnaast hebben mensen die veel lezen minder last van stress of depressies. Door te lezen hoe mensen omgaan met moeilijke situaties leert de lezer zelf ook beter om te gaan met moeilijke situaties en hierdoor krijgt de lezer zelfs meer zelfvertrouwen.