Latijns-Amerikaanse zang en muziek op Kasteel Aerwinkel

Persbericht geplaatst door HermezPR op 05-09-2017
Latijns-Amerikaanse zang en muziek op Kasteel Aerwinkel

Posterholt - Claudia y Manito opent 1 oktober het seizoen 2017-2018 van Stichting Cultureel Aerwinkel. Vanaf 14.00 uur is het duo op Kasteel Aerwinkel in Posterholt te beluisteren met Latijns-Amerikaanse muziek en liederen. De titel van het programma is ‘Arpamor’; liefde voor de harp.

Claudia zingt canciones uit diverse Zuid-Amerikaanse landen, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Met haar zwoele stemgeluid pakt ze elke luisteraar in. Veel van de nummers die ze zingt, heeft ze geleerd van haar vader, een zanger-gitarist, geboren onder de Caribische zon.
Als kind was Claudia gefascineerd door de harpmuziek van Luis Bordon. Omdat thuis geen harp was, koos ze voor de gitaar. In het begin van haar studie klassieke gitaar aan het conservatorium, merkte ze dat ze een andere kant op wilde. Toen heeft zij zich bekwaamd in het Latijns-Amerikaanse genre.
De belangstelling voor de Paraguayaanse harp was niet verdwenen. Daarom bestelde ze een authentieke harp uit Paraguay; deze waren in Nederland moeilijk te krijgen. Door zelfstudie - met hulp van haar vader - en veel muziek luisteren, heeft ze zich dit instrument meester gemaakt. Op de Paraguayaanse harp speelt Claudia onder meer melancholische samba’s, ritmische polka’s en gevoelige tango’s.
Claudia is in verschillende groepen actief geweest. In de loop van de tijd heeft ze zich ontwikkeld tot een zangeres en muzikante met grote zeggingskracht.

Manito
Manito vult Claudia aan met vurige solo’s en gevoelige fraseringen op de gitaar. Vanaf zijn zevende is de gitaar niet meer weg te denken uit het leven van Manito. Zijn oom, die gitaar (Hot Club de France-stijl) en piano speelde, bracht hem de fijne kneepjes bij – zonder noten te lezen. In deze periode leerde Manito ook de rumba flamenca uit de Camargue.
Manito heeft altijd een voorkeur gehad voor de Spaanse gitaar. Dit instrument is voor hem een verlengstuk van zijn ziel. Tijdens het concert in Posterholt speelt Manito flamenco en zigeuner traditionals en zelf gecomponeerde stukken. Gebeurtenissen uit ‘het leven’ zijn hiervoor vaak de inspiratiebron. Ook heeft hij enkele hommages geschreven.
Door veel met andere muzikanten te spelen en zelfstudie, heeft Manito een karakteristiek geluid ontwikkeld. Zijn spel is intuïtief en heeft veel dynamiek. Dankzij de vele improvisaties klinkt de muziek spontaan. Manito speelt naar eigen zeggen zoals de wind waait en de sterren staan. Zijn naam verwijst naar gitaarlegende Manitas de Plata.

Kaarten reserveren
Kaarten voor de voorstelling van Claudia y Manito, 1 oktober om 14.00 uur, kosten 16 euro voor volwassenen en 8 euro voor jongeren tot en met 16 jaar. Kaartverkoop via www.cultureelaerwinkel.nl en aan de deur. Reserveren is mogelijk via 06-21-92-47-02 en via reserveren@cultureelaerwinkel.nl. Vermeld dan uw naam, woonplaats en het gewenste aantal kaarten voor volwassenen en/of jongeren.

Cultureel Aerwinkel
De organiserende Stichting Cultureel Aerwinkel biedt elk seizoen een gevarieerd muzikaal programma voor bezoekers uit Midden-Limburg. De stichting bestaat uit vrijwilligers die hun passie voor muziek graag met anderen delen. Alle concerten vinden plaats op Kasteel Aerwinkel, Aerwinkelsallee 1, 6061 GT, Posterholt. Meer informatie over de stichting en het concert van Claudia y Manito is te vinden op www.cultureelaerwinkel.nl.