Letselschade: Wat te doen bij een whiplash?

Persbericht geplaatst door ederuijter op 18-08-2015
Letselschade whiplash als gevolg van een aanrijding
Een veelvoorkomende klacht die binnenkomt bij letselschade specialisten is de whiplash. Een whiplash is een mechanische beweging van de nek die abrupt optreedt. Hierbij wordt de nek hard naar voren of achteren bewogen. Deze beweging is vergelijken met de beweging van een zweep, vandaar ook dat de aandoening whiplash heet. Een whiplash treedt vooral op bij (kop-staart) botsingen in een auto of een ander ongeluk. De klachten van een whiplash zijn vervelend, maar zijn vaak goed te behandelen. Binnen een jaar is 90 procent van de whiplash slachtoffers van de symptomen af. Voor de overige 10 procent is er echter een substantiële kans op blijvend letsel als gevolg van het ongeval. Ernstige letselschade die optreedt na een whiplash is bijvoorbeeld hersenletsel of postcommotioneel syndroom.

De belangrijkste symptomen van een whiplash zijn onder andere: nekpijn, stijfheid van de nek, hoofd pijn en vreemde, schrijnende pijnen in rug of armen en benen. Vaak wordt ten onrechte een hersenschudding gediagnosticeerd, terwijl er dan sprake is van een whiplash. De diagnose whiplash is sowieso geen makkelijke, omdat conventionele scans vaak geen goede uitkomsten geven.

Whiplash komt voor in verschillende gradaties. Bij de ‘nulde’ gradatie wordt de diagnose wel gesteld aangaande op een gebeurtenis, maar voelt het slachtoffer geen symptomen. De eerste gradatie whiplash levert wel klachten op, maar er worden geen afwijkingen vastgesteld. Graad 2 spreekt van nekklachten en er worden lichte afwijkingen gevonden als drukpijn en verminderde bewegelijkheid of lenigheid. De derde graad omvat nekklachten en neurologisch vastgestelde problemen. De zwaarste, vierde graad spreek van nekklachten met breuken of ontwrichtingen.

Whiplash is een objectief vaststelbare aandoening, maar het herstel ervan kan vertraagd worden door psychische problemen. Een psychiatrisch onderzoek heeft vastgesteld dat het herstel langzamer gaat wanneer nekklachten whiplash worden genoemd, dan wanneer het niet die benaming heeft. Een letselschadeproces kan ook dit effect hebben. Toch kan het de moeite waard zijn om een letselschade specialist in te schakelen, wanneer dit van toepassing is. Vaak kan er een vergoeding worden gevraagd bij de schuldige partij om de pijn en het ongemak te verlichten.

Wilt u een letselschade specialist inschakelen? Neem dan eens contact op. Onze specialisten zijn niet alleen van hulp bij whiplash, maar ook arbeidsongevallen of beroepsziekten vallen in ons pakket. In de regio Amsterdam bent u bij ons aan het goede adres.