Nederlanders bouwen grootste reuzenrad in NY

Persbericht geplaatst door HenkHoekstra op 28-09-2012
Nederlanders bouwen grootste reuzenrad in NY

Het allergrootste reuzenrad ter wereld zal worden gebouwd in New York door het Nederlandse bedrijf Starneth. Dat maakte de burgemeester van New York Michael Bloomberg donderdag bekend.

Bijna 200 meter hoog

Het reuzenrad in New York wordt 191 meter hoog en draait met 36 cabines voor elk 40 mensen. De directie van het bouwbedrijf was bij de bekendmaking in New York aanwezig en daarom vrijdagmorgen nog niet bereikbaar voor commentaar. Er moeten 4,5 miljoen bezoekers per jaar op af komen. Starneth bouwde en ontwierp ook de London Eye, geopend in 1999.

Grote smile

Alle medewerkers van reuzenradbouwer Starneth uit het Overijsselse Denekamp lopen sinds donderdag rond „met een grote smile op het gezicht.” „Het is heel geweldig”, zei een medewerkster van het bedrijf vrijdagmorgen over het nieuws dat het bedrijf het allergrootste reuzenrad ter wereld mag gaan bouwen op Staten Island, New York. Bij de bouw komen heel wat verschillende specialiteiten kijken. Vanwege de afmetingen van het reuzenrad is een goede afstemming tussen menig elektricien en timmerman essentieel voor het slagen van het project.

Specialist in bouw van grote constructies

Starneth is gespecialiseerd in het bouwen van enorme reuzenraderen en andere gigantische constructies. Bij het Overijsselse bedrijf werken mensen die ook betrokken waren bij de bouw van de London Eye, het reuzenrad dat gebouwd is ter gelegenheid van de eeuwwisseling. Maar ook op andere plekken in de wereld staan attracties die afkomstig zijn uit het kleine Overijsselse plaatsje. Starneth levert dergelijke constructies gebruiksklaar af. Het bedrijf zorgt namelijk niet alleen voor ontwerp en bouw, maar ook voor het plaatsen en oprichten van een rad, wat heel aparte kennis en kunde vereist.