Nieuw concept: SLIM wonen met energie

Persbericht geplaatst door NMeijer op 10-02-2012
Nieuw concept: SLIM wonen met energie

Energiezuinig wonen is de toekomst! Dat vinden dertien samenwerkingsverbanden van bedrijven in Noord-Nederland. Zij gaan aan de slag vanuit een nieuw concept 'SLIM wonen met energie' om woningeigenaren te helpen hun woning slim en makkelijk energiezuinig te maken. De woningeigenaar slaat drie vliegen in één klap: een lagere energierekening, meer wooncomfort en het is ook nog eens goed voor het milieu. In 2012 willen de samenwerkende bedrijven ruim 7000 woningen energiezuiniger maken. De verwachting is dat er de komende tijd meer samenwerkingsverbanden uit het noorden zullen aansluiten bij deze dertien.

Rolf Koops, Regiomanager Bouwend Nederland Regio Noord:
“Veel is onzeker in de huidige economie, maar één ding is zeker: als je goed voor je woning zorgt komt het naar je toe: in comfort, een lagere energierekening en waardebehoud. Het is echt slim om juist nu je huis “een energiebeurt” te geven. Door samen te werken maken we het beter en makkelijker. We denken mee! Er wordt gekeken naar de hele woning en naar de specifieke situatie: welke maatregelen leveren voor de woningeigenaar het meeste op? We doen in een woning wat zinvol is en maken het ook mogelijk in kleinere stappen toe te werken naar een energiezuinige woning. Alle samenwerkende bedrijven doen dit met een eigen aanpak en producten. De ene werkt heel lokaal, de andere werkt in heel Noord-Nederland. Maar allen op basis van dezelfde visie. De bedrijven die werken vanuit de visie 'SLIM wonen met energie’ zijn duidelijk herkenbaar voor de woningeigenaar, doordat zij allemaal gebruik maken van het paarse beeldmerk: SLIM wonen met energie.”

Gedeelde visie van markt én overheid
In september 2011 ontvingen de dertien samenwerkende bedrijven subsidie.
Ondersteund door deze subsidie ontwikkelen de bedrijven producten die het de woningeigenaar makkelijker maakt om energiezuinige maatregelen te nemen.
De drie noordelijke provincies delen de visie en juichen de actie van de bedrijven toe. Subsidies op energiebesparing verdwijnen. De drie provincies vinden het ontzettend belangrijk dat bedrijven de handschoen oppakken en het woningeigenaren makkelijker maken om energie te besparen. Dit initiatief vinden zij daarvan een fantastisch voorbeeld.

Visie SLIM wonen met energie
Om comfortabel te wonen hebben we energie nodig. Om huizen te verwarmen en te verlichten, voor een warm bad in de winter of verkoelende douche in de zomer. Zoals we dat nu doen wordt de energierekening steeds hoger. Dat is helemaal niet nodig. Door slim te investeren in een woning gaat het energieverbruik namelijk vanzelf omlaag. Dat betekent optimaal comfort én een lagere energierekening. Dat is SLIM. SLIM wonen met energie is een visie op energiezuinig en comfortabel wonen voor nu én de toekomst waarbij slimme oplossingen optimaal worden ingezet. Passend bij de woonwensen, het budget en de planning van de woningeigenaar.

100.000 woningplan en energieprogramma NEND
De subsidieregeling maakt deel uit van het 100.000 woningenplan en het energieprogramma NEND. Het 100.000 woningenplan is een actieplan van de drie noordelijke provincies dat inzet op het energiezuinig maken van woningen. Het energieprogramma NEND is een Duits-Nederlands samenwerkingsverband gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van duurzame energie. Het project “NEND” wordt vanuit INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland ondersteund met geld van het “Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling” (EFRO) en nationale en regionale cofinanciers.

Meer informatie op www.energiebespaarnet.nl