Nieuw magazijn van M-Plastics in sneltempo ingericht met inrijstellingen

Persbericht geplaatst door bito op 10-01-2012
Nieuw magazijn van M-Plastics in sneltempo ingericht met inrijstellingen

Dankzij de inrijstelling en de strakke planning tijdig operationeel voor druk voorjaar

Het kunststofverwerkend bedrijf M-Plastics kreeg plots de unieke kans om een nieuw bedrijfspand aan te kopen. Om de productie echter niet in gedrang te brengen, moesten zowel de productieruimte als het magazijn in sneltempo worden ingericht. Een huzarenstuk. Maar al eind oktober, amper een maand later, was de lege hal door een strakke planning en de nauwe samenwerking tussen M-Plastics en magazijninrichter BITO Systems omgetoverd in een operationele productieruimte en een opslagmagazijn, ingericht met een op maat gemaakte stellingoplossing met inrijstellingen.

Eenmaal het pand was aangekocht, tekende projectverantwoordelijke Willem-Jan Spiele het plan uit voor de inrichting van productieruimte en magazijn, rekening houdend met alle productstromen (grondstoffen en afgewerkte producten). De nodige offertes werden aangevraagd, met een snelle levering en plaatsing als extra belangrijke voorwaarde. Ook BITO Systems kon een offerte uitwerken op basis van dit aangeleverde plan. “Eigenlijk zijn we pas op het allerlaatste moment in beeld gekomen. De eerste contacten waren op een vrijdag en ’s maandag nadien is de beslissing gevallen”, vertelt Werner Meijer, BITO Area Sales Manager voor Noord-Nederland. “Op basis van het voorgestelde plan hebben we snel gereageerd en een gepaste oplossing uitgewerkt, duidelijk en zonder extra franjes.” Deze actieve houding en het goede persoonlijke contact met de regioverantwoordelijke van BITO werden door opdrachtgever M-Plastics bijzonder goed geapprecieerd. Willem-Jan Spiele: “Dat speelde zeker in het voordeel van BITO. Bovendien is BITO een Duits bedrijf dat kwalitatief zeer goede producten heeft zoals de inrijstelling en waar de veiligheidsmarges telkens zeer ruim zijn.”

Strakke tijdsplanning gerespecteerd
Aangezien in het voorjaar de tuinbouwsector volop plantgoed kweekt, was het belangrijk dat de productie van de plantbakjes in het nieuwe pand snel operationeel zou zijn en op volle toeren kon draaien. Enerzijds was er nood aan palletstellingen voor de opslag van onder meer grondstoffen (granulaten en folie) en de diverse matrijzen. Deze palletstellingen (vier hoog) moesten ook plaats bieden aan een stock afgewerkte producten die voor een aantal klanten in het pand worden bewaard. Anderzijds was op het plan ook een blok met inrijstellingen voorzien, in totaal goed voor 510 palletten. De inrijstelling wordt gevuld met de geproduceerde plantgoedbakjes voor de tuinbouwsector. “Dus niet alleen de aankoopbeslissing ging snel, ook de plaatsing moest snel gebeuren”, gaat Werner Meijer van BITO Systems verder. “Het projectmanagement van onze binnendienst heeft samen met de mensen van M-Plastics het voortraject goed voorbereid. We konden de stellingen ook snel leveren. Dat komt omdat BITO in Duitsland een eigen productie-eenheid heeft en omdat de nabijheid van deze stock de snelle levertijd in de hand werkt.”

Bijkomend probleem voor de opbouw was de indeling van het pand. Willem-Jan Spiele: “Als wij eerst al onze machines zouden geplaatst hebben, dan zou er voor BITO geen plaats meer geweest zijn om de stellingen op te bouwen. Daarom moest de plaatsing van de machines en de stellingen in een strak schema gebeuren.” Dat gebeurde als volgt: nadat de spuitgietmachines werden geïnstalleerd, kwam het montageteam van BITO de palletstellingen voormonteren op de plaats waar de inrijstellingen moesten komen. Eenmaal deze palletstellingen op hun plaats stonden, kon de inrijstelling worden gemonteerd. Pas nadien was er plaats vrij om de thermoformeermachines in de productiehal te monteren.
In totaal heeft het BITO-montageteam slechts één week in het pand gewerkt. Door te werken met eigen monteurs is BITO ook zeker dat de kwalitatieve stellingen op de juiste manier worden gemonteerd. “Dat is ook een van de positieve elementen van de samenwerking die eens mag ondertreept worden. Je kunt wel een strakke planning opmaken, maar om het tot een succes te maken, moet ze ook nog strikt opgevolgd worden. En dat is bij BITO gelukt”, aldus Willem-Jan Spiele.

Inrijstelling: beste keuze voor M-Plastics
Voor M-Plastics is de productie van de plantgoedbakjes een nieuwe activiteit. Het afgewerkt product is licht materiaal maar levert een groot volume op. De verschillende producten worden allemaal op dezelfde manier ingepakt op Europallets. “Waar wij de thermoformmachines hebben gekocht, plaatsen ze de productie op heel groot terrein achter elkaar op de grond. Wij opteerden hier voor inrijstellingen, twee niveaus hoog. In totaal hebben we ruimte voor 510 pallets. Dit blokstapelen is veel compacter en efficiënter”, aldus Spiele.
BITO onderzocht ook of een systeem met doorrolstellingen voor pallets een oplossing was, maar dat bleek niet het geval. “Aangezien er per uur maar een tweetal pallets afgewerkte goederen bijkomen, heb je voldoende tijd om deze in een gewone inrijstelling weg te plaatsen. Er zijn wel bewegingen in het magazijn, maar onvoldoende om de meerkost van een geautomatiseerd palletdoorrolsysteem te verantwoorden en ook effectief tijd te winnen”, besluit Werner Meijer.

Voor de redactie:

BITO is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in magazijninrichting en in de productie van orderverzamelsystemen en hoogwaardig opslagmateriaal. BITO is zowel producent, als professionele partner wanneer het gaat om planning, realisatie en projectafwikkeling van totaalprojecten; van een complexe magazijninrichting bestaande uit verschillende opslagsystemen tot automatisch bediende installaties. Het uitgebreid productengamma van BITO omvat diverse stellingsystemen, doorrolsystemen, kunststof bakken, alsook verschillende producten en accessoires voor opslag-, werkplaats- en orderverzamelomgevingen.