Nieuwe bestemming Sint-Janskerk Arnhem definitief

Persbericht geplaatst door Presstige Public Relations op 17-10-2012
Nieuwe bestemming Sint-Janskerk Arnhem definitief

Sint-Jan de Doperkerk wordt eerste Memorarium in Nederland

Na zorgvuldige afwegingen door diverse instanties, waaronder het Bisdom Utrecht, is nu definitief goedkeuring verleend voor de verkoop van de Sint–Jan de Doperkerk in de wijk Klarendal in Arnhem. De kerk, die in de volksmond de Sint-Janskerk wordt genoemd, wordt het eerste Memorarium van Nederland.


Memorarium
De Sint-Janskerk werd in september vorig jaar aan de eredienst onttrokken waarna de parochie zocht naar een koper voor het gebouw. De kerk trok de aandacht van Hans de Kluijver en Martin Vissers, die het idee ontwikkelden van de kerk een Memorarium te maken. Een Memorarium is een spirituele belevingsruimte en gedenkplaats in de ruimste zin van het woord. In deze omgeving worden nabestaanden de ruimte en mogelijkheden geboden de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen. De ruimte op zich biedt een bijzondere, respectvolle en hoogwaardige omgeving met een spirituele sfeer. De mogelijkheden en begeleiding bieden optimale aandacht voor individuele wensen en behoeften. Een Memorarium is gevestigd in voormalige rijksmonumentale kerkgebouwen, die zich kenmerken door locatie en uitstraling van in- en exterieur.
In de Sint-Janskerk werd een prachtige locatie gevonden voor het eerste Memorarium van Nederland.

Dit idee werd voorgelegd aan het parochiebestuur, de gemeente Arnhem en aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij allen omarmden het idee, waarna De Kluijver en Vissers het idee verder vormgaven. Martin Vissers: “Nu het voorbereidende traject achter de rug is, kan met de daadwerkelijke renovatie en realisering van de plannen worden begonnen. De werkzaamheden vinden zowel in- als extern plaats, waarbij geen afbreuk wordt gedaan aan de beleving van het voormalige kerkgebouw.”

Pastoor Paul Daggenvoorde van de RK Sint Eusebiusparochie is blij met de gevonden bestemming voor het gebouw. “Op deze manier heeft het gebouw een gepaste functie en blijft het gebouw in tact. Een bestemming als herdenkingsplaats ligt dichtbij de oorspronkelijke functie van het gebouw. Ook kan Maria van Klarendal in de wijk blijven, niet als museumstuk, maar als gedenkplek waar je nog steeds een kaars aan kunt steken.”

Mogelijkheden Memorarium Arnhem
De directie van het Memorarium Arnhem gaat een keur aan mogelijkheden bieden om te gedenken in een spirituele, hoogwaardige omgeving. Hans de Kluijver: “We hebben geconstateerd dat er behoefte is aan een sfeervolle, hoogwaardige en comfortabele omgeving om de urn van een overledene bij te zetten en te bezoeken. Ook hebben we geconstateerd dat er behoefte is aan verschillende vormen van bijzetting en gedenken. Het Memorarium in de Sint-Janskerk te Arnhem gaat ruimte bieden aan een binnencolumbarium, een urnencrypte, een kinderhofje, een gedenkmuur, een gedenk- of bedeplaats, een buitencolumbarium, een urnenmuur, een gedenkmonument voor het gestorven kind en een stilteruimte. Het Memorarium biedt bovendien een bijzondere omgeving voor een bijzettingdienst, een wake en voor een sfeervol samenzijn van nabestaanden, met een verzorging naar wens. Een gastvrouw of gastheer maakt bezoekers wegwijs, informeert, ondersteunt en organiseert bijzettingen met oog voor individuele wensen en behoeften. Daarmee wordt het Memorarium een respectvolle, sfeervolle omgeving voor passend gedenken.”

Met de definitieve goedkeuring voor de verkoop is de nieuwe bestemming van de Sint-Janskerk een feit. Naar verwachting zal de verbouwing tot Memorarium in het voorjaar van 2013 gereed zijn.

Voor de redactie:

Meer informatie over het bovenstaande wordt u graag verstrekt door Frank Lether van Presstige Public Relations, telefonisch bereikbaar via 033 – 245 00 70.