Opera en ‘Trekkermeisje’ op Festival Midzomerschans Texel

Persbericht geplaatst door Midzomerschans op 21-05-2012
Opera en ‘Trekkermeisje’ op Festival Midzomerschans Texel

Op de vooravond van Festival Midzomerschans, op zaterdag 23 juni, is op het festivalterrein op fort De Schans de opera Dialogue de Carmelites van Francis Poulenc te zien. ‘Dit wordt een opwarmconcert zoals we dat al steeds voor ogen hadden’, aldus Klarina Combé namens de organisatie. Een belangrijke deelnemer aan het zondagprogramma is Manon Ossevoort, die als ‘Trekkermeisje’ met haar trekker bijna vier jaar door Europa en Afrika trok onderweg naar de Zuidpool.

Festival Midzomerschans vindt plaats op zondag 24 juni op voormalig fort De Schans op Texel en wordt op zaterdagavond vooraf gegaan door een (klassiek) concert. ‘Dat hebben we zo gedaan omdat klassieke muziek maar moeilijk een plekje vindt op het festival op zondag, maar ook als extraatje voor de artiesten en kunstenaars die al op zaterdag naar het eiland komen’, vertelt Combé. ‘Omdat we geen fondsen hebben om gages te betalen, zien veel van onze deelnemers de zaterdagavond als extra tegemoetkoming. Bovendien is er zaterdag alle tijd om kennis te maken met het terrein en het publiek en is het ‘opwarmconcert’ steeds meer gegroeid tot een informeel samenzijn met een hoog reüniegehalte.’

Dialogue de Carmelites (De gesprekken van de Carmelitessen) vertelt het verhaal van de bewoners van het Carmelitessenklooster in Compiègne die op 17 juli 1794 ter dood werden gebracht. In het laatste tableau van de opera is het geluid van de guillotine duidelijk hoorbaar op de achtergrond. Het is aangrijpend, maar geen ‘makkelijk’ stuk, dat wordt uitgevoerd onder leiding van Wiebke Göetjes.

Een opmerkelijke gast tijdens het zondagprogramma, waaraan verder wordt meegewerkt door een keur aan kunstenaars en artiesten uit het hele land, is Manon Ossevoort, die als ‘Trekkermeisje’ bijna vier jaar door Europa en Afrika trok om uiteindelijk met haar trekker in Kaapstad te belanden. Op het moment is zij terug in Nederland, om het laatste deel van haar tocht naar de Zuidpool voor te bereiden. Hier werkt ze aan een kinderboek en een film over haar reis. Van haar eerste boek werden bijna 10.000 exemplaren verkocht. Op Festival Midzomerschans vertelt ze haar verhalen en verzamelt ze de dromen van het publiek. Want het doel van haar reis blijft een sneeuwpop op de Zuidpool, met de dromen van de wereld in zijn buik.

Festival Midzomerschans biedt plaats aan muziek en zang, toneel en theater, poëzie en literatuur en dans en beelden kunst. Kunstenaars en artiesten kunnen zich nog aanmelden via www.midzomerschans.nl.

Aan het festival is een fotowedstrijd verbonden met als hoofdprijs een rondvlucht boven de Waddenzee. Foto’s kunnen worden ingestuurd via de website.

Voor de redactie:

voor meer informatie:

info@midzomerschans.nl

of 06-12765670 (Klarina Combé)