Panorama Nederlandse kust op Festival Midzomerschans

Persbericht geplaatst door Midzomerschans op 24-04-2012
Panorama Nederlandse kust op Festival Midzomerschans

Tijdens Festival Midzomerschans, dat zaterdag 23 en zondag 24 juni wordt gehouden op voormalig fort De Schans nabij Oudeschild op Texel, zal een panorama van de hele Nederlandse kust worden tentoongesteld.

Dit is het resultaat van de samenwerking tussen het festival en de stichting XXL Art uit Amsterdam, die sinds 2009 bezig is met het vastleggen van de kustlijn vanuit de gedachte dat de kust over tien tot twintig jaar dermate zal zijn verhoogd en verzwaard dat het achterland niet langer vanaf zee te zien zal zijn. Een groep van internationaal gerenommeerde kunstenaars wil voor die tijd het zicht vanuit zee vastleggen op 125 doeken van 250 bij 50 centimeter. In 2009 werd de Zeeuwse kust geschilderd, in 2010 Zuid-Holland en Groningen. Vorig jaar waren Noord-Holland en Friesland aan de beurt, maar door de weersomstandigheden heeft het werk enige vertraging opgelopen. De Texelse kust is dit voorjaar aan de beurt. Deze schilderijen zullen voor het eerst te zien zijn tijdens Festival Midzomerschans. Een deel van het in totaal 150 meter lange panorama op het festivalterrein, een fietsroute voert langs enkele tientallen andere schilderijen uit de serie, die worden ondergebracht op andere locaties op het eiland.

De samenwerking met XXL Art inspireerde de organisatie van Festival Midzomerschans, waarin alle kunstdisciplines een plaats vinden, tot het thema van dit jaar, 'De Kust'. 'En hoewel het geen harde eis is, hopen we wel op enkele voorstellingen die binnen dit thema passen', laat de organisatie weten. Naar aanleiding van gesprekken met provincie en gemeente wil het festival zich de komende jaren onderscheiden als 'Festival van de Vele Mogelijkheden, waar Alle Ruimte is voor Nieuwe Dingen'. Momenteel wordt in samenwerking met de Cultuurcompagnie Noord-Holland gewerkt aan een toekomstvisie, waarin samenwerking een belangrijke plaats zal krijgen. Daarbij valt niet alleen te denken aan het verstevigen van de al bestaande contacten met Kaap Skil, Natuurmonumenten, Artex-Kunstenschool Texel en de Waddenhaven' Texel, zegt de organisatie in haar nieuwsbrief, ‘maar ook aan nieuwe vormen van samenwerken met Fort Kijkduin, de Stelling Den Helder, schouwburg De Kampanje en Sail Den Helder.' Nieuw dit jaar is het uitschrijven van een fotowedstrijd, die wordt ondersteund door Natuurmonumenten. Het thema is, hoe kan het ook anders, 'de kust'.

Ondanks deze vernieuwingen en uitbreiding wordt aan het onderliggende concept van het festival weinig veranderd. De voorstellingen vinden plaats op zondag van 10.30 tot 18.00 uur, terwijl zaterdagavond een 'opwarmconcert' wordt gegeven. Over de invulling daarvan wordt nog druk onderhandeld. De deelnemers aan het festival zijn afkomstig uit het hele land en krijgen voor hun optreden geen andere vergoeding dan een leuk weekend op het eiland. Inmiddels zijn de inschrijvingen in volle gang, een programma is binnenkort te lezen op de website van het festival. Ook kunstenaars en artiesten die aan het festival willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via www.midzomerschans.nl.

Voor de redactie:

Meer informatie is te verkrijgen via pr@midzomerschans.nl (Klarina Combé)