Parallels SMB Cloud Insights - Nederlandse markt voor cloud-diensten in 2013 met 38% gegroeid

Persbericht geplaatst door Influx PR op 30-10-2013
Parallels SMB Cloud Insights - Nederlandse markt voor cloud-diensten in 2013 met 38% gegroeid

Zakelijke applicaties, communicatie en samenwerking dragen meest bij aan de groei van cloud-diensten

Apeldoorn - Renton, USA - München, Duitsland - 30 oktober 2013 - - Parallels, een marktleider op het gebied van hosting- en cloud-enablement, heeft vandaag de belangrijkste resultaten gepubliceerd van het rapport Parallels SMB Cloud InsightsTM voor de Nederlandse markt. Dit gedetailleerde rapport illustreert hoe serviceproviders winst kunnen genereren door het leveren van cloud-diensten aan het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Parallels schat dat de markt voor cloud-diensten voor het Nederlandse MKB is gegroeid van € 298 miljoen (US$ 375 miljoen) in 2012 tot € 390 miljoen (US$ 511 miljoen) in 2013. Deze cijfers zullen in de komende drie jaar meer dan verdubbelen tot € 780 miljoen (US$ 1 miljard) in 2016.

Volgens het onderzoek is deze groei met name gebaseerd op de schaalbare markten voor gehoste infrastructuur en zakelijke apps, met hoge jaarlijkse groeipercentages en grote toekomstige marktaandelen.

Vanaf de zomer 2013 berekende Parallels dat de omvang van de Nederlandse MKB-markt binnen alle categorieën van cloud-diensten rond € 390 miljoen (US$ 511 miljoen) bedroeg. IaaS is goed voor € 124 miljoen (US$ 168 miljoen) binnen deze markt, webaanwezigheid en webapplicaties tellen mee voor € 84 miljoen (US$ 114 miljoen). Gehoste communicatie en samenwerking (bestaande uit gehoste premium e-maildiensten en gehoste PBX) zijn goed voor € 33 miljoen (US$ 45 miljoen). Zakelijke applicaties beslaan de resterende € 148 miljoen (US$ 201 miljoen).

In de komende jaren zullen alle cloud-diensten in Nederland een sterke groei doormaken aangezien de technisch innoverende MKB's naast traditionele hosting-diensten ook meer andere cloud-applicaties zullen gebruiken. Parallels voorspelt dat de Nederlandse MKB-markt de komende drie jaar jaarlijks met 26 procent zal groeien tot € 780 miljoen (US$ 1 miljard) in 2016.

"De grote vraag naar cloud-diensten in Nederland betekent ook dat er meer kansen liggen voor serviceproviders op het gebied van specifieke pakketten voor het MKB die meer ervaring eisen dan alleen op het gebied van app stores," aldus John Zanni, chief marketing officer, Service Provider, Parallels. "Deze serviceproviders kunnen hun bedrijfsmodel uitbreiden en nieuwe markten en klanten aanboren door meer te bieden dan alleen een specifieke bundel van diensten. Ze kunnen zorgen voor snellere innovatie en winst voor de klant door deze te helpen meer te focussen op ideeën dan op de technologische barrières."

Parallels SMB Cloud InsightsTM voor Nederland beschrijft de snelst groeiende kansen voor de levering van cloud-diensten aan het MKB binnen vier hoofdsectoren: infrastructure-as-a-service (IaaS), webaanwezigheid & webapplicaties, gehoste communicatie & samenwerking en zakelijke applicaties. Het rapport biedt tevens specifieke aanbevelingen voor applicaties en diensten zoals:

Infrastructure-as-a -Service:

 • 28 procent van het Nederlandse MKB maakt momenteel gebruik van een gehoste server. Dat betekent een aanzienlijke stijging in het afgelopen jaar.
 • Aangezien in-house infrastructure veroudert, zullen veel van de midden- en kleinbedrijven overstappen op een gehoste infrastructuur waardoor binnen deze sector tweecijferige groei mogelijk zal zijn.
 • Webaanwezigheid en webapplicaties:

 • De groei op de Nederlandse markt voor webaanwezigheid versnelde in 2012 en behaalde een groeipercentage van 17 procent en een resultaat van € 84 miljoen (US$ 114 miljoen).
 • Hoewel driekwart van alle MKB's al een website heeft, blijft de markt voor webaanwezigheid groeien, onder andere doordat kleine en middelgrote bedrijven van een zelfgehoste website overstappen naar door derden aangeboden webhostdiensten.
 • Meer dan 80 procent van het Nederlandse MKB met een zakelijke website maakt nu al gebruik van een serviceprovider die hun webaanwezigheid beheert.
 • Gehoste communicatie en samenwerking:

 • Ruim 50 procent van middelkleine MKB's is van plan om over te stappen van een eigen e?mailserver naar een gehoste, premium e-maildienst.
 • Gehoste premium e-maildiensten en gehoste PBX zullen de komende jaren snel doorgroeien, waarbij het huidige marktaandeel in de komende drie jaar zal verdubbelen tot ongeveer € 67 miljoen (US$ 91 miljoen).
 • De gehoste PBX-markt liet in 2012 binnen het Nederlandse MKB een groeipercentage van bijna 50 procent zien. De groei was het sterkst in het afgelopen jaar onder kleine tot middelkleine MKB's die hun gebruik van gehoste PBX opschroefden met een snelheid van ruim 75 procent.
 • Zakelijke applicaties:

 • Zakelijke applicaties hebben IaaS in het afgelopen jaar ingehaald en zijn nu de grootste investeringspost op cloud-gebied voor het Nederlandse MKB met een snelle groei van 46 procent in 2013. Met een marktaandeel van € 148 miljoen (US$ 201 miljoen) en een permanente groei in het vooruitzicht, vormen zakelijke applicaties één van de snelst groeiende onderdelen binnen de Nederlandse cloud-dienstenmarkt voor het MKB.
 • Nederlandse MKB's gebruiken een uitgebreide reeks aan zakelijke applicaties, waardoor in 2012 een groot aantal categorieën een snelle groei realiseerde.
 • Tot de huidige topapplicaties behoren applicaties voor het delen van bestanden, rechtstreeks samenwerken en online back-up en opslag. Applicaties voor de loonadministratie en HR, telefoonconferenties en virtuele desktop/VDI zijn ook zeer populair onder middelgrote MKB's.
 • De markt voor zakelijke applicaties zal in de komende jaren in Nederland de snelst groeiende categorie van cloud-diensten zijn. Parallels schat dat de markt in 2016 een marktaandeel van € 400 miljoen (US$ 544 miljoen) zal bereiken, en dus de komende drie jaar jaarlijks met minimaal 39procent zal groeien.
 • Dit rapport voor Nederland is het resultaat van drie jaar continu onderzoek in de Parallels SMB Cloud InsightsTM reeks. Die omvat nu rapporten voor 14 landen, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Nederland, China, Japan, Australië en Rusland. Regionale samenvattingen zijn ook beschikbaar voor Europa en Azië-Pacific. Alle SMB Cloud InsightsTM-rapporten zijn als download beschikbaar op http://www.parallels.com/SMBreport.

  Voor de redactie:

  Over Parallels
  Parallels® is een internationale marktleider op het gebied van hosting en cloud-enablement en cross platform-oplossingen. Parallels werd opgericht in 2000 en heeft zich ontwikkeld tot een snelgroeiend softwarebedrijf met meer dan 900 medewerkers verdeeld over vestigingen in Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië.

  Ga voor aanvullende informatie naar www.parallels.com/spp, volg ons op Twitter via www.twitter.com/ParallelsCloud, en "Like" ons op Facebook via www.facebook.com/ParallelsCloud

  Parallels is een geregistreerd handelsmerk van Parallels, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Het Parallels-logo is een handelsmerk van Parallels, Inc. Alle andere handelsmerken, servicemerken, geregistreerde handelsmerken of geregistreerde servicemerken zijn eigendom van hun respectieve eigenaar

  Voor redactionele informatie:
  Influx PR, Jakob Brons, telefoon: 055-3663034, e-mail: parallels@influx-pr.com

  deel deze pagina:
  Meestgebruikte trefwoorden
  van Influx PR: