Project schoolbibliotheken Bibliorura nadert voltooiing

Persbericht geplaatst door HermezPR op 07-03-2016
Project schoolbibliotheken Bibliorura nadert voltooiing
Herten – De 410 leerlingen van de Hubertusschool in Herten krijgen 10 maart hoog bezoek. Gedeputeerde Ger Koopmans en wethouder Ferdinand Pleyte komen dan naar de feestelijke ingebruikname van de nieuwe schoolbibliotheek. Kikker, bij de kinderen misschien nog wel bekender, verzorgt de opening.

De nieuwe schoolbibliotheek van de Hubertusschool is de laatste die sinds 2012 met steun van gemeente en provincie in Roermond is opgezet. Vrijwel alle basisscholen in het werkgebied van De Bibliotheek Bibliorura zijn nu voorzien van een eigen schoolbibliotheek.

De schoolbibliotheken worden in het kader van het project De Bibliotheek Op School begeleid door leesconsulenten zoals Cindy Tholen. Zij heeft namens De Bibliotheek Bibliorura vijf scholen onder haar hoede, waaronder de Hubertusschool.
“Ik coach leerkrachten en vrijwilligers bij het beheer van de schoolbibliotheken, adviseer de scholen over de aankopen voor hun collectie, en werk in de lessen aan leesvaardigheid en mediawijsheid. Ook geef ik voorlichting aan ouders.”

Laaggeletterdheid

Eén van de doelen van De Bibliotheek Op School is laaggeletterdheid tegengaan. In Limburg is 13,8 procent laaggeletterd, in Nederland gaat het om 12 procent van de bevolking, volgens de Stichting Lezen en Schrijven (2014). Het gaat dan om mensen die door een beperkte taalbeheersing niet volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij.

Onderwijswethouder Ferdinand Pleyte: “Het bestrijden van laaggeletterdheid is mede daarom een speerpunt binnen het gemeentelijk bibliotheekbeleid. De afgelopen jaren is gebleken dat dit project succesvol is en dat het taalniveau van leerlingen verbetert.”

Inspirerende plek

Voor de kinderen is de schoolbibliotheek echter vooral een inspirerende plek waar je leuke dingen leert, spannende avonturen beleeft en in de huid van anderen kunt kruipen. Gedeputeerde Ger Koopmans van Cultuur zegt het zo: “Lezen is nuttig en leuk, zeker op school. Met lezen gaat er een wereld voor je open.”

Op de Hubertusschool kunnen ze dat alleen maar onderschrijven. Ze zijn daar zo enthousiast, dat ze veel meer boeken hebben aangeschaft dan voorgeschreven. “We hebben voor tweeduizend euro extra boeken gekocht ter uitbreiding van de basiscollectie”, vertelt directeur Paul Maassen trots.

Met de opening van ‘zijn’ nieuwe bibliotheek, waarbij ook Bibliorura-directeur Jos Saes aanwezig is, hebben straks vrijwel alle basisscholen in Roermond en Roerdalen een kwalitatief goede schoolbibliotheek.

Mediawijsheid

“Daarna wordt het tijd voor verdieping”, zegt leesconsulente Cindy Tholen. “Onder meer op het gebied van mediawijsheid. Wat zet je wel en niet van jezelf op internet? Kunnen kinderen het waarheidsgehalte van verschillende online berichten inschatten? Mediawijsheid wordt steeds belangrijker.” (hermez.nl)