Robert Wehrlin

Persbericht geplaatst door lapiscinebe op 08-10-2012
Robert Wehrlin

Deze tentoonstelling heeft als basis een belangrijke schenking van de zoon van de kunstenaar en stelt de zeer persoonlijke wereld van Robert Wehrlin voor (1903-1964).

De Zwitserse kunstenaar Robert Wehrlin, die vanaf 1922 door Ernst Ludwig Kirchner in Davos gevormd werd, vestigt zich vanaf 1924 in de buurt van Montparnasse, waar hij les volgt bij André Lhote en Jacques Villon.

Als uitstekende colorist en begaafde tekenaar, onderscheidt Wehrlin zich met zijn virtuoze gravuurtechniek, waardoor hij in 1937 benoemd wordt als lid van de “Jeune Gravure Contemporaine” met wie hij tot zijn dood zal exposeren.

Zijn kleurrijke gegraveerde politieke prenten, die zelden uitgegeven werden, getuigen van zijn totaal engagement tegen het nazisme terwijl anderen met vreugde de gewoontes van zijn tijdgenoten schetsen , zoals de toeschouwers van het toneel van Parijs of de bezoekers van de tentoonstelling Degas. Zijn eigenaardige portretten en zelfportretten, en ook zijn landschappen, verraden de pregnante invloed van het Duits expressionisme.