Snel herstel na knie- of heupprothese in Franciscus Ziekenhuis

Persbericht geplaatst door inger1983 op 17-04-2012

Maandag 16 april 2012 gaat officieel het zorgpad Rapid Recovery in het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal van start. Vanaf die dag kunnen alle patiënten die een heup- of knievervangende operatie nodig hebben, terecht in een snel, veilig en comfortabel traject. Het doel van dit zorgpad is kwalitatieve en efficiënte zorgverlening te verzekeren.

Snel herstellen
Al sinds februari 2008 wordt een deel van de patiënten die een heupvervangende operatie krijgt, behandeld in het Rapid Recovery programma. Het Franciscus Ziekenhuis was het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze “snel herstel methode” aanbood. Deze manier van revalideren beviel zo goed dat vanaf nu alle patiënten die een heupvervangende- of een knievervangende operatie nodig hebben, hiervoor in aanmerking komen.

Voorheen doorliepen deze patiënten in het Franciscus Ziekenhuis het zogenaamde ‘Joint Care’ programma. In het Joint Care programma onderging een groep patiënten op dezelfde dag hun operatie. De patiënten revalideerden met elkaar, zodat ze elkaar konden stimuleren bij het herstel. Iedere patiënt had daarnaast zijn persoonlijke coach die tijdens de opname leerde hoe hij thuis de patiënt kon ondersteunen.

Rapid Recovery
In het Rapid Recovery zorgpad blijven de vertrouwde elementen van Joint Care behouden.
Rapid Recovery is een doorontwikkeling van het Joint Care programma. Er zijn vanuit (para)medisch perspectief aanpassingen gedaan naar aanleiding van nieuwe inzichten.
De geoptimaliseerde pijnbestrijding en operatietechniek maken het mogelijk dat de patiënt enkele uren na de operatie gestimuleerd wordt om uit bed te komen en een paar meter te lopen, en op de tweede dag na de operatie met ontslag kan gaan. Door dit minder pijnvolle herstel kan de patiënt ook sneller terugkeren naar zijn normale activiteiten.

Eerste ervaringen
Om Rapid Recovery in te voeren is medio 2011 een multidisciplinaire werkgroep samengesteld die het traject heeft uitgewerkt. Het traject zal begeleid en gevolgd worden door een medisch verantwoordelijke (orthopedisch chirurg), een senior verpleegkundige afdeling orthopedie en een verpleegkundig specialist. In maart 2012 is het zorgpad getest. De eerste ervaringen waren positief; de eerste patiënt met een totale knie prothese zette drie uur na de operatie al een eerste stap.

Regionale primeur
In West-Brabant is het Franciscus Ziekenhuis het eerste ziekenhuis dat aan deze patiëntengroep standaard dit zorgtraject aanbiedt.

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Herma Moerkerken, manager Communicatie Franciscus Ziekenhuis, telefoonnummer
(0165) 58 89 84.
communicatie@fzr.nl

http://www.franciscusziekenhuis.nl