Symptomen bij een angststoornis

Persbericht geplaatst door timvermeer op 14-03-2013
Symptomen bij een angststoornis

Angst is een emotie die voor niemand onbekend is. Iedereen is namelijk weleens bang geweest in zijn of haar leven. De ene persoon kan sneller en voor andere dingen bang worden dan iemand anders, maar niemand is volkomen vrij van angst. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld erg bang voor spinnen of hebben hoogtevrees terwijl anderen hier totaal geen last van hebben. Dit heeft te maken met factoren als opvoeding en persoonlijkheid en eventuele traumatische gebeurtenissen in je verleden. Angst ervaren is dus heel normaal maar wanneer je continue angstgevoelens ervaart welke ongegrond en onterecht zijn is er sprake van een angststoornis.

Wat is een angststoornis?

Iemand met een angststoornis ervaart onlogische angsten welke eigenlijk niet op de realiteit zijn gebaseerd. Wanneer iemand met een angststoornis wordt blootgesteld aan bepaalde angsten kunnen er lichamelijk klachten optreden. Deze bestaan vaak uit buik- en hoofdpijn, misselijkheid en slaap- en concentratieproblemen. Soms kunnen deze symptomen zo ernstig worden dat men een paniekaanval krijgt. Tijdens zo’n aanval heeft de persoon geen controle meer over het lichaam en treden er klachten als hartkloppingen, zweten, beven en flauwvallen op. Een paniekaanval duurt vaak maar enkele minuten maar kan zeer angstaanjagend zijn omdat er gevoelens van doodgaan optreden.

Een angststoornis behandelen kan het best met behulp van een professional. Er zijn ook een aantal dingen welke iemand zelf kan proberen om de stoornis de baas te worden. Zo moet er een reëel beeld worden gecreerd van de angst en de invloed die het heeft op het dagelijks leven. Daarnaast is het verstandig om met anderen te praten over uw angstgevoelens en deze vervolgens in kaart te brengen. Tot slot is het onverstandig om alle vormen van angst uit de weg te gaan omdat je dan toegeeft aan de angst.