Tajine

Persbericht geplaatst door Arabian Night op 20-07-2012
Tajine

Tajine

Een tajine is een aardewerken stoofpot die vooral in de Marokkaanse keuken wordt gebruikt om heerlijke stoofpotjes te maken. Ook de gerechten zelf die in een tajine gemaakt worden, hebben dezelfde naam.

Bij het koken met de tajine valt de condens weer terug in de schaal en stomen de ingrediënten klaar in het eigen vocht. Daardoor blijven vitamines behouden en hoeft er weinig of geen vet aan toegevoegd te worden.

Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden.


Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken.

Je kunt een tajine ook in de oven zetten.

Het is verstandig om een nieuwe tajine een soort "voorbereidingsbehandeling" te geven, want ander loop je het risico dat-ie barst bij het eerste gebruik.
Volg je onderstaande regels dan versterkt dat de tajine.

Dit moet je doen:

1. Leg de bodem en het deksel in een bak water zodat alles helemaal onder staat.
Laat tenminste 2 uur maar liever nog een hele nacht "weken".

2. Haal de tajine uit het water, laat goed uitlekken en droog goed af.
Smeer de binnen- en buitenkant van de gehele tajine in met (olijf)olie.

3. Zet de tajine in een niet-voorverwarmde oven en verhit de oven dan op 150 graden.
Laat de tajine 2 uur in de warme oven staan.

4. Zet de oven ná twee uur uit en laat de tajine ín de oven afkoelen.
Was de tajine dan weer goed af met de hand en besmeer de binnenkant van de tajine nogmaals met (olijf-)olie.

De tajine is nu helemaal klaar voor gebruik.

Voor mooie tajines en kookboekjes voor tajine gerechten zie www.arabiannight.nl