Testimonial

Persbericht geplaatst door Merelm op 19-01-2013

“Dit willen we echt vaker doen!”

’s Middags half twee verzamelden wij op een open plek in het Haagse bos voor een workshop schermen: zeven mannen voor het vrijgezellenfeestje. Bijna allemaal waren we onervaren.

Na enige uitleg over de geschiedenis van schermen, de wapens die daarbij horen en over de workshop schermen leerden we in een serie oefeningen de basisprincipes. Eerst: de houding, voor en achteruit bewegen, balans bewaren, dan oefenen met aanvallen en riposte! Uiteindelijk leerden we zelfs schijnaanvallen, proberen vooruit te denken wat de ander gaat proberen.

Bijna ongemerkt leer je zo stap voor stap de basis. En ook iets van het etiquette dat erbij hoort: de officiële groet tegenover de tegenstander, wachten op Allez! Die plechtigheid voegt veel toe. Maar vervolgens mag je proberen je vriend met een sabel te raken – terwijl hij probeert af te weren (en andersom). Het is gewoon ongelooflijk leuk.

De oefeningen worden afgewisseld met uitleg en opvallende schermverhalen. Het allermooiste is om aan het einde een echt duel uit te vechten met punten – met Ruud als scheidsrechter. Enige minpuntje was dat de bruidegom – die we juist een beetje te grazen wilden nemen – het beste bleek te kunnen schermen (maar dat hebben we de rest van de avond op andere manieren weer recht gezet).

Bijzonder hoeveel je van een workshop schermen kunt leren in korte tijd. Waar je in het begin nog wat wild rond staat te zwaaien, kan je aan het einde van de workshop schermen echt beter en gerichter bewegen en aanvallen. Eigenlijk wilde iedereen na afloop op schermen. Want dit willen we echt vaker doen!

— Diederik Boomsma

Bron: Break Schermclinic

deel deze pagina: