Tijdelijke verhuur

Persbericht geplaatst door Clickr op 02-09-2013

mr. H.E. Goedegebuur (Jitske), 2013, De Ondernemer
Wanneer een te koop staande woning meer dan een jaar leeg staat, kan de gemeente onder voorwaarden een vergunning verlenen om die woning tijdelijk te verhuren. Ook voor leegstaande kantoren, verpleeghuizen en bijvoorbeeld scholen kan een vergunning worden verleend waarmee die panden tijdelijk als woonruimte mogen worden verhuurd.

Het is dus goed mogelijk dat in een leegstaand kantoorpand studenten hun intrek nemen.

Een voordeel van tijdelijke verhuur van een woning of gebouw op basis van voormelde vergunning is dat een groot aantal huurbeschermingsbepalingen niet van toepassing zijn. Daardoor is het bijvoorbeeld eenvoudiger om deze huur te beƫindigen, wat een uitkomst is voor het geval de woning alsnog wordt verkocht of het kantoorpand alsnog als kantoorpand kan worden verhuurd.

Om huiseigenaren meer lucht te geven en om een impuls te geven aan de ombouw van kantoorruimte naar woonruimte, is tijdelijke verhuur bij leegstaande gebouwen en woningen vanaf 1 juli 2013 makkelijker geworden. Daarnaast zijn de mogelijkheden om te komen tot tijdelijke verhuur (nog verder) verruimd.

De maximale duur van een vergunning voor de verhuur van leegstaande gebouwen is verlengd van vijf naar tien jaar. (De duur van een vergunning voor verhuur van leegstaande woningen blijft maximaal vijf jaar.)

De maximale huurprijs die voorheen voor verhuur van leegstaande woningen gold, vervalt. Huiseigenaren zijn daarmee vrij in het afspreken van een huurprijs met hun huurder.

En onder voorwaarden is het nu ook mogelijk een gebouw of woning meerdere malen tijdelijk te verhuren. Een positieve ontwikkeling in deze tijd!

Meer informatie over de tijdelijke verhuur van gebouwen? Kijk op www.haansadvocaten.nl of neem contact op met ons advocatenkantoor in Roosendaal via info@rsd.haansadvocaten.nl