Tinkebell nieuwe columnist Krant van de Aarde

Persbericht geplaatst door afrodshaq op 15-02-2011
Tinkebell nieuwe columnist Krant van de Aarde

Beruchte kunstenares verwerkt ervaringen nieuw kunstproject in vaste column duurzaam magazine

Tinkebell heeft in het aankomende nummer van de Krant van de Aarde haar vuurdoop als columnist. In haar tweemaandelijkse rubriek vertelt de omstreden kunstenares over de uitdagingen die haar in de komende tijd te wachten staan tijdens het project Save the World. In twaalf “wereldverspreide interventies” waarin ze vanuit westers perspectief ingrijpt in lokale levens zal ze inzicht geven in situaties die kunnen ontstaan wanneer ons wereldbeeld in andere culturen wordt geplaatst. Zo vertrekt de kunstmaker binnenkort naar Guinee Bissau om de woning van een lokaal gezin te upgraden met IKEA meubilair. Omdat Tinkebell maatschappelijke onderwerpen ook buiten haar artistieke werk ter discussie wil stellen, gaat ze haar ervaringen die ze tijdens Save the World opdoet verwerken in haar column. “Reflectie op onze westerse norm is vaak het belangrijkste uitgangspunt”, aldus de jonge kunstenares. “In een tijd waarin kennis en nuance maar ook kunst onbelangrijk wordt geacht hoop ik door middel van infiltratie via de Krant van de Aarde mensen en jongeren te bereiken die de wereld in de toekomst moeten gaan verbeteren. Voor mij, onder andere. Egocentrische gronden waren voor mij doorslaggevend.”

Tinkebell schuwt provocatie niet

De 31-jarige kunstmaker is niet onomstreden. In 2004 doodde ze haar kat Pinkeltje, waarna ze van zijn huid een handtasje maakte. Veel mensen verafschuwden deze actie en stuurden haar haatmails toe. Maar Tinkebell sloeg terug door de boze mails in een boek uit te brengen. Haar laatste provocerende actie dateert uit 2009. Destijds liet ze 95 hulpeloze hamsters urenlang rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Dit zijn doorzichtige ballen met gaatjes waarmee de knaagdieren kunnen rondlopen door grote ruimtes. Dierenliefhebbers waren not amused. Volgens hen zou Tinkebell de diertjes hebben uitgeput en mishandeld. Vervolgens zette Openbaar Ministerie strafvervolging in. Afgelopen maand diende de zaak voor de Amsterdamse rechter. Die oordeelde dat het niet bewezen is dat de hamsters zijn mishandeld. Tinkebell werd vrijgesproken van een boete van 900 euro. Volgens de kunstenares was de rechtszaak een win-winsituatie. “Stel: ik had deze zaak verloren, dan had dat een verbod op de hamsterbal kunnen betekenen. Nou, die wil ik wel op mijn cv!”

Hoofdredactie Krant van de Aarde: “Tinkebell hoort bij nieuwe koers van ons blad”

Hoofdredacteur Afran Groenewoud is blij met de nieuwe columnist: “Tinkebell viel mij een paar jaar geleden al op met haar scherpe blik op de maatschappij en haar durf om daarover op niet alledaagse wijze de wereld een spiegel voor te houden. Precies de kwaliteiten die wij bij de Krant van de Aarde in een columnist zoeken. Lef hebben, vastgeroeste patronen doorbreken en dingen bespreekbaar maken. Dat is de nieuwe koers van ons blad.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Noot voor de redactie:

Nadere inlichtingen via Afran Groenewoud: 06-53345880

Over de Krant van de Aarde

De Krant van de Aarde verschijnt 6x per jaar in een oplage van 75.000 exemplaren. Het tweemaandelijkse gratis blad is een uitgave van Stichting Dag van de Aarde. Deze stichting wil mensen aanzetten tot een gezonde en duurzame leefwijze, ongeacht nationaliteit, politieke voorkeur of religie.

Het februari-maart nummer van de Krant van de Aarde ligt vanaf 17 februari in ruim 400 Natuurvoedingswinkels in Nederland. Het thema is biodiversiteit. Hierin staat ook de eerste column van eveneens nieuwe vaste columnist Gerda Verburg, voormalig minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en nu Tweede Kamerlid voor het CDA.

deel deze pagina: