Tuinontwerp niet onder verlaagd btw-tarief, tuinhekken wel

Persbericht geplaatst door jellievdoorn op 04-04-2013

Het maken van een ontwerp voor het aanleggen en onderhouden van een tuin behorende bij een woning ouder dan 2 jaar valt niet onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Dit is anders als tuinarchitecten en dergelijke ondernemers naast het maken van een ontwerp ook de aanleg en het onderhoud van de tuin begeleiden. In dat geval kan het verlaagde tarief op de arbeidskosten worden toegepast. Het tijdelijk verlaagde btw-tarief geldt ook voor het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van omheiningen en hekken in tuinen behorende bij woningen ouder dan 2 jaar. Dat blijkt uit het document 'Vragen en antwoorden over verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen' op de site van het ministerie van Financiƫn.

Verlaagde btw-tarief op sierbestrating

Ook op de arbeidskosten van het leggen van (sier)bestrating in tuinen die behoren bij woningen ouder dan twee jaar kan het verlaagde btw-tarief worden toegepast. Als een andere ondernemer dan een hovenier(sier)bestrating legt in tuinen, dan mag ook zij het verlaagde tarief toepassen.

Overige werkzaamheden in de tuin

Ook op de arbeidskosten van het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van paardenboxen, buitenstallen, hondenkennels, zwembaden, tennisbanen in/op de bij de woning behorende tuinin opdracht van de afnemer kan het verlaagde btw-tarief worden toegepast, evenals het aanleggen, vernieuwen en onderhouden van beregeningsinstallaties en tuinverlichting. Het kan dus lonend zijn om van tevoren goed uit te zoeken welke tarieven er in uw situatie van toepassing zijn.

Zie voor meer vragen en antwoorden de site van het Ministerie van Financiƫn.