Uitleg procedure voor het plegen van euthanasie

Persbericht geplaatst door clicktobusiness op 12-05-2015
Uitleg procedure voor het plegen van euthanasie

In tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt, is het in Holland mogelijk om te kiezen voor zelfdoding als je ongeneeslijk ziek bent en in de laatste stadium van je leven. Allicht is dit wel aan zorgvuldige wetgeving verbonden die moeten worden nageleefd door dokter. Vertikken zij dat, dan is het mogelijk dat er een flinke straf wordt genomen. Verder is een arts ook niet verplicht om mee te werken aan het verlangen tot euthanasie.

De wetgeving omtrent zelfdoding

Ten eerste behoort het verlangen tot zelfdoding op verzoek de zieke komen en niet door verscheidene betrokkene. Een cliënt kan de wens bekend maken door middel van het opstellen van een wilsverklaring, een verklaring kan in alle mogelijke stadia van het bestaan worden opgemaakt. In deze verklaring wordt medegedeeld onder welke omstandigheden de patiënt wil dat er zelfdoding plaats vindt.

Artsenverklaring

Het feit dat er geen enkele kans is op herstel behoort mede door een andere dokter ondersteund te worden. Een verklaring alleen is niet toereikend, de medicus behoort er ook van verzekerd te zijn dat de begeerte tot levensbeëindiging wenselijk is en dat de cliënt zich bewust is van de gevolgen van uitoefening van het verlangen. Ook mag er geen sprake meer zijn van kans op genezing, is de kans er wel, dan kan er geen levensbeëindiging plaats vinden.

De benaderde dokter moet ook een statement opstellen dat de mogelijkheid op beterschap klein is, om te volstaan aan de voorwaarden die euthanasie met zich meebrengen. Als een arts heeft bijgedragen aan euthanasie moet de arts dat aankondigen bij de gemeentelijke lijkaanschouwer, waardoor de oorzaak van de dood al van tevoren bekend is.

Wat Meride kan betekenen bij euthanasie

Indien u belangstelling heeft kan u bij Meride Uitvaartverzorging een vrijblijvende voorbespreking houden voor het afstemmen van de begrafenis.

Kijk voor meer informatie bij http://www.meride.nl/kennisbank/euthanasie-wat-is-het-precies/|.

deel deze pagina:
Meer van clicktobusiness: