Vogelklas Rotterdam ringt 100ste zwaan

Persbericht geplaatst door Stichting Vogelklas Karel Schot op 03-04-2011
Vogelklas Rotterdam ringt 100ste zwaan

Vogelklas ringt 100ste zwaan voor uniek project

Afgelopen week heeft de Vogelklas haar 100e knobbelzwaan geringd. Vanaf augustus 2010 zijn alle zwanen, die in de Vogelklas verzorgd en weer in vrijheid losgelaten zijn, voorzien van speciale ringen. Door de zwanen te ringen probeert de Vogelklas te achterhalen hoe het deze zwanen vergaat: zijn ze in staat hun ‘zwanenleven’ weer volledig op te pakken? Zien we ze ooit weer terug in een opvangcentrum? Kunnen ook bij ons opgegroeide jonge zwanen zelfstandig uit de voeten in het wild? En waar komen ze uiteindelijk terecht en in welke conditie?

De resultaten gebruikt de Vogelklas om de behandelmethoden nog verder te verbeteren. Ook wordt met dit onderzoek meer bekend over de belangrijke rol van vogelopvangcentra zoals de Vogelklas. Maar ook de wetenschap kan er baat bij hebben. “Door dit ringproject komen we nog meer te weten over gedrag en overlevingskansen van knobbelzwanen, vooral nadat ze hersteld zijn van een ziekte of verwonding”, aldus Adrie van der Heiden, projectleider namens het Vogeltrekstation.

Uit de lucht

De zwaan, die door omstanders al snel ‘Jacq’ werd genoemd, viel de eer te beurt als honderdste geringd te worden. Vorige week viel hij in Kralingen (Jacques Perkstraat, vandaar zijn naam) ineens uit de lucht, volgens omstanders omdat hij tegen een bovenleiding van de tram was gevlogen. Studenten dreven het dier samen met andere omstanders achter een hek, in afwachting van de medewerkers van de Vogelklas. Behalve gekrenkte trots en wat schaafwonden ging het al snel prima met deze zwaan en inmiddels zwemt hij, in het trotse bezit van de 100ste voetring, ergens op het Hollands Diep.

Terugmeldingen: soms goed, soms slecht nieuws

Een terugmelding is niet altijd even leuk; zo werd een in het najaar losgelaten jonge zwaan uiteindelijk in november weer teruggebracht in het vogelopvangcentrum. Hij was aangereden in de buurt van Oude Tonge. Helaas had hij zijn heup gebroken en moest worden ingeslapen. “Maar we krijgen ook hele leuke terugmeldingen”, vertelt beheerder Monique de Vrijer enthousiast. “Zo was er de ‘Kleiwegzwaan’. Buurtbewoners aan de Kleiweg troffen daar vorige maand een aangereden zwaan aan. Deze zwaan bleek een heuse fanclub te hebben: we werden platgebeld door buurtbewoners, die allemaal wilden weten hoe het met haar ging en of zij te zijner tijd weer op haar oude stekje bij haar partner kon worden teruggezet. Hoewel het er aanvankelijk slecht uitzag, was het dier gelukkig snel weer opgeknapt en konden we aan de wens van de bewoners tegemoet komen. Die stuurden ons een bedankbrief; na een moeizame hereniging met haar partner, waarbij de ex-patiënt aanvankelijk wegvloog, is het paar nu weer dolgelukkig samen. Toen wisten de buurtbewoners zeker dat zij het was; dat was immers te zien aan de ring die ze van de Vogelklas had gekregen”.

deel deze pagina: