Voorkom een woninginbraak

Persbericht geplaatst door jellievdoorn op 21-05-2013

Woninginbraak is helaas een veelvoorkomend probleem. In de afgelopen weken was er weer een inbraakgolf in de regio Utrecht. Uw woning en uw eigendommen zouden veilig moeten zijn. Gelukkig kunt u zelf een grote rol spelen in het voorkomen van een woninginbraak. Uw woning beveiligen en
oplettendheid in de buurt kan veel inbraken voorkomen. Om hierbij een handje te helpen worden er in deze tekst uitleg en tips gegeven.

Soorten inbrekers

Allereerst is het belangrijk om te weten is dat er eigenlijk twee typen inbrekers zijn, de `gelegenheidsinbreker' en de `calculerende inbreker'. Opvallend is dat het in maar liefst 70 tot 80% van de woninginbraken gaat om de gelegenheidsinbreker. Deze inbrekers werken met klein materiaal, een tang, een bandenlichter of een schroevendraaier. Ze bereiden hun inbraak niet voor maar slaan toe als de situatie dat toe laat. Denk hierbij aan een verlaten woning waar nog een raam openstaat of een huis omgeven door veel groen zodat het door anderen niet goed in de gaten gehouden kan worden. Calculerende inbrekers hebben hun inbraak van tevoren gepland. Zij zullen het huis en de mensen in de gaten houden om op het juiste moment toe te slaan. Ook zijn ze in het bezit van betere materialen waarmee ze makkelijker woningen binnen komen. Vaak hebben ze een duidelijk doel voor ogen wat de buit moet zijn, bijvoorbeeld alleen technische spullen of sieraden. Als een soort derde categorie heb je nog de woningovervallers. Zij wachten niet tot u het huis verlaten heeft maar bellen gewoon aan. Vaak verzinnen zij een verhaal waardoor u ze misschien binnen laat. Dit zijn zogeheten babbeltrucs. Om dit soort babbeltrucs te kunnen herkennen kunt u een bezoekje brengen aan de site www.politiekeurmerk.nl hier staat informatie om een woningoverval te voorkomen, maar ook wat u moet doen mocht het wel zover komen.

Voorkom een inbraak in uw woning

Om inbraak in uw woning te voorkomen kunt u het volgende doen:

· Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Het beste is om sloten te plaatsen voorzien van het Politiekeurmerk.

· Doe uw deuren altijd op slot, ook als u alleen even de hond uitlaat.

· Zorg voor voldoende verlichting in en om het huis.

· Zorg ervoor dat het groen in uw tuin geen goede verstopplek wordt voor inbrekers.

· Plaats geen ladders en/of vuilnisbakken bij het huis, dit kan als opstap gebruikt worden.

· Hang geen adres aan uw sleutelbos.

· Een geheime plek voor uw sleutels buiten bestaat niet. Inbrekers kennen dit soort plekken als geen ander.

· Zorg dat waardevolle spullen als sieraden, geld en andere waardevolle zaken niet in het zicht liggen.

Vakantietijd

Vakantietijd is altijd een aantrekkelijke periode voor inbrekers. Veel huizen staan dan een paar weken leeg en de huizen van de buren ook. Op deze manier kan een inbreker ongezien te werk gaan. Mocht u op vakantie gaan vraag dan directe vrienden of buren om een oogje in het zeil te houden. Daarnaast kunt u de woning bewoond laten lijken door een tijdschakelaar op bijvoorbeeld het licht. Zet nooit op Facebook, Twitter of andere social media dat u een paar weken op vakantie bent. De verkeerde mensen kunnen dit lezen en hier misbruik van maken.

Bel 112

Oplettende bewoners weten vaak het beste zelf als er iets niet pluis is in de buurt: verdachte voertuigen, vermoedens van braak of een vreemd figuur die bij de buren rondhangt. Schroom niet om 112 te bellen. Dit geeft de politie kans om eventuele inbrekers op heterdaad te betrappen. Het bellen van 112 is dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar ook voor verdachte situaties en ter voorkoming van misdrijven. Mocht er helaas toch zijn ingebroken doe dan altijd aangifte. Zonder deze aangifte kan de politie geen stappen ondernemen en kunt u de verzekering niet regelen. Aan de hand van de `checklist na een inbraak' op www.politiekeurmerk.nl vindt u de stappen die u kunt nemen in geval van braak.

Wilt u nagaan of uw huidige sloten nog veilig genoeg zijn of wilt u meer informatie over aanschaf van nieuw hang- en sluitwerk? Neem dan contact op met 123 Slotenservice via 088 444 7619.